Hill: Félek, nem fogják teljes értékűnek tartani a bajnokságot

A korábbi világbajnok, Damon Hill attól tart, sokan nem fogják teljes értékűnek tartani a 2020-as világbajnoki szezont, miután a koronavírus világjárvány miatt a naptár várhatóan alaposan megrövidül majd.

Damon Hill (Fotó: XPB)
A jelenlegi tervek szerint a bajnokság július elején indulhat útjára az Osztrák Nagydíjjal, amit több európai viadal követ majd, az év végéig pedig a száguldó cirkusz megpróbál eljutni Ázsiába és az amerikai kontinensre is. Az F1 vezetőinek sokak szerint túlságosan optimista terve továbbra is az, hogy 15-18 versenyt rendeznek 2020-ban.

Ez a terv az 1996-os világbajnok szerint sem tűnik kivitelezhetőnek – ő egyelőre 12 versennyel számol. A rövid menetrend kapcsán egyébként megjegyezte, tart attól, hogy sokan nem fogják teljes értékűnek tartani a bajnokságot a csonka naptár miatt.

„Az egyik fő gond az lehet az idei évben, hogy többen értéktelenebbnek tekinthetik majd a bajnokságot” – kezdte. „Szóval ki kell majd hangsúlyozni, hogy ez a szezon ugyanolyan intenzív, mint bármelyik másik. Más lesz, mint egy teljes szezon, hiszen a csapatok és a dolgozók is más kihívásokkal néznek majd szembe.”„Elképzelhetőnek tartom, hogy lesz nyolc európai versenyünk, majd négy tengerentúli helyszínre is eljuthatunk, ami nagy siker lenne. Ez 12 futam, én ezt látom reálisnak. De persze sokszor meglepődöm azon, mi mindent is tud elérni az F1. Sokszor rácáfolnak a reális esélyekre, de én egyelőre azt hiszem, a 12 futam tűnik elérhetőnek” – magyarázta a jelenleg televíziós szakértőként is ténykedő Hill, aki hiszi, a versenyzésnek vissza kell térnie.

„A Forma–1 remek üzlet is, és mindenki tisztában van azzal, hogy a végtelenségig nem maradhat tétlen. Persze nagyon oda kell figyelni, folyamatos tesztelésre van szükség, és el kell érni, hogy az F1-es paddock legyen az egyik legbiztonságosabb hely. Mindenkit tesztelni kell, és ha valakinek pozitív az eredménye, el kell szigetelnünk őt. Ez orwllinek hangzik, de mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését” – hangsúlyozta.

Végül kiemelte, az F1 visszatérését követően akár közvetítési rekordok is születhetnek, hiszen a tömegek már ki lesznek éhezve a versenyzésre, az élő sporteseményekre. Épp ezért arra figyelmeztette a Liberty Mediát, ne változtasson túl sokat a jól megszokott formátumon, hiszen mindenki azt fogja várni. „Az emberek már vágynak arra, hogy lássanak valamit. Talán most lesznek a legmagasabbak a TV-s nézettségek. Az F1-nek óvatosnak kell lennie, mert ez olyan, mintha az ember a kedvenc éttermébe térne vissza: ugyanazt a menüt várja, amit megszokott. Az F1 már 70 éve létezik, ami óriási dolog. Valós történelmi értéke van” – mondta.