Korábbi tartalékosa szerint a Renault nem fiatal versenyzőt választ

A Renault korábbi tartalékosa, Jack Aitken elhintette, számított Daniel Ricciardo távozására, mégis úgy döntött, elhagyja a francia alakulatot, mert nem hiszi, hogy egy fiatal versenyzővel pótolják majd az ausztrált.

Jack Aitken (Fotó: XPB)
A jelenleg az F2-ben szereplő Aitken hosszú évekig volt a Renault pilótaakadémiájának tagja, 2019-ben pedig teszt- és tartalékversenyzőjeként segítette az alakulatot, az év végén azonban búcsút intett a franciáknak, és a Williamshez szerződött, ahol az eredeti tervek szerint idén legalább egy alkalommal autóba ülhet valamelyik szabadedzésen.

Most, hogy kiderült, Daniel Ricciardo 2020 végén távozik a Renault-tól, a fiatal pilóta lépése hibásnak tűnhet, hiszen ha a franciák kötelékében maradt volna, ő is ott lehetne az ausztrál utódjelöltjei között. Kívülről legalábbis így tűnhet…

Ő maga viszont elárulta, egyáltalán nem lepődött meg Ricciardo lépésén, és a sajátját sem bánja, mert nem hiszi, hogy a Renault egy fiatal versenyzővel pótolja az ausztrált. „Mondjuk úgy, láttam, hogy ez a forgatókönyv következhet, és nem sokkolt Daniel távozása” – kezdte. „Ragaszkodom a döntésemhez, azért is, amit arról gondolok, kivel helyettesítik majd őt. Láttam, hogy ez lesz, de nem tudom, tesznek-e annyit az akadémiába, mint a fiatalok remélik.”

„Úgy érzem, kevés esély van a fejlődésre. Rengeteg pletyka terjed most, maguk valószínűleg többet tudnak, mint én, azokról a bizonyos (Fernando) Alonsóval kapcsolatos híresztelésekről is. Nem lepődnék meg, ha egy hasonló versenyzőt hoznának be a képbe, mert úgy tűnik, szükségük van egy vezérre. Én pedig azon gondolkodtam, mi értelme van a maradásnak” – magyarázta.„A Williamsnél több lehetőséget láttam a fejlődésre. Továbbra is ragaszkodni fogok a döntésemhez, mondom, láttam, mi történik, és minden rendben lesz! Érdeklődve figyelem az eseményeket, és nemcsak azért, mert volt közös történetem a Renault-val, hanem azért is, mert ez a sztori egy szurkoló szemével nézve is nagyon izgalmas” – utalt a pilótakeringőre, ami alaposan felgyorsult az utóbbi hetekben.

A versenyzőkérdés előtt a Renault-nak arról kell döntenie, marad-e egyáltalán az F1-ben, a koronavírus világjárvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásait ugyanis az anyacég is megérzi, előfordulhat tehát, hogy leállítják a királykategóriás projektet. Ezt Aitken sem tartja elképzelhetetlennek, aki szerint biztosra csak a történelmi csapatok maradása vehető. „A Renault esete egy kicsit más. Lehet azt mondják, régóta itt vannak már, de csak akkor maradnak, ha a szereplésnek van értelme. A világ gyorsan változik” – fogalmazott.

„Én folyamatosan azt éreztem, a Renault elkötelezett az F1 mellett, sok pénzt tett bele, de a sikerek nem jöttek. Mindig lógott valami a csapat fölött, főleg az utóbbi időkben. Biztosra veszem, hogy tárgyalnak arról, megéri-e a folytatás. Ez egyébként nem valami új, mondom, ez pár éve már benne van a levegőben” – zárta gondolatát a fiatal versenyző.