Musorujsag
Élő Eredmények

De mit keresett „Schumacher” a McLaren-Mercedesben?

De mit keresett „Schumacher” a McLaren-Mercedesben?

Boxutca | Szerző: Rozmán Zoltán
Ne lepődjön meg senki, hogy a délután 15 órától ismételt 1996-os Monacói Nagydíjon Michael Schumachert véli majd fölfedezni a piros-fehér McLaren-Mercedesben. Valójában csak a sisakja került David Coulthard fejére. Felidézzük a történetet.

Monaco 24 évvel ezelőtt rendezett Forma–1-es nagydíja sok szempontból a sportág történetének egyik legfurcsább és legrendhagyóbb eseménye volt. Hogy miért, arra a verseny délutáni ismétlése majd választ ad az M4 Sporton. A furcsaságok sora viszont már a verseny előtt megkezdődött.

A vasárnap délelőtti szokásos bemelegítő edzést a mezőny még teljesen száraz pályán teljesítette, ahogyan az azt megelőző napon az időmérőt is. Nem sokkal a rajt előtt viszont leszakadt az ég, így az autóknak vizes aszfalton kellett felgördülniük a rajtrácsra. A boxból kivezető körök alkalmával a McLaren versenyzője, az ötödik rajthelyről induló David Coulthard kellemetlen problémával szembesült: folyton bepárásodott a sisakrostélya, így nem sokat látott a pályából. Monacóban ez szárazon sem jó előjel, hát még esőben…

„A rajtrácsra vezető körön folyamatosan bepárásodott a sisakrostélyom. Egyszerűen semmit sem láttam” – magyarázta a futam után a skót. Egy pár éve megjelent dokumentumfilmben a probléma forrását is feltárta. „A sisakom nem volt fölszerelve a dupla sisakrostéllyal, ami segít elkerülni a párásodást.”

Coulthard a kényszerhelyzetében szomszédjához, a Ferrarihoz, azon belül is Michael Schumacherhez fordult segítségért. „Szóval Michaelhez mentem, és megkérdeztem, tudna-e nekem kölcsönözni egy sisakot, ami eléggé szokatlan dolog.”

Normál esetben ezt a képet láthattuk 1996-ban Coulthardról és Schumacherről. Na jó, a sorrend általában fordított volt… (Fotó: XPB)

Schumacher nem gondolkodott azon, kisegítse-e kollégáját. „Nem is habozott, azt mondta: »Igen, rendben, semmi gond.«”

A cserénél kapóra jött, hogy ez volt az az év, amelyben a McLarent még, a Ferrarit pedig már támogatta főszponzorként a Marlboro, így a sisakreklámokkal nem volt probléma. Ahogy a mérettel sem. Habár Schumacher köztudottan a kisebb fejű versenyzők közé tartozott, Coulthardra passzolt a bukó.

A kétszeres világbajnok német azt a sisakját húzta elő a készletéből, amelyet korábban már használt egyszer a szezonban. A második versenyen, a szintén esős Brazil Nagydíjon abban a fejvédőjében lett harmadik, s szerezte meg a Ferrarival közös első dobogóját.

Coulthardnak szerencsét hozott a dobogós sisak, melyet különleges tárggyá tett a skót délutáni szereplése: a mclarenes maga is dobogóra állhatott a leintés után, így Schumacher bukósisakjának az adott történelmi rangot, hogy egyszerre két versenyző ért vele top 3-as helyezést, amelyre a bajnokság történetében aligha találhatunk sok példát.

A történet ezzel azonban még nem ért véget. Én az ő sisakjával versenyeztem, és másodikként értem célba. Aztán megkérdeztem, megtarthatnám-e a sisakot, de kiderült, hogy közben Ron Dennis fölkereste a sisak gyártóját, és megkérdezte, az övé lehet-e” – mesélte Coulthard.

Michael Schumacher és David Coulthard (Fotó: XPB)

A versenyzőnek ezek után egy trükkhöz kellett folyamodnia. Elintézte, hogy készüljön egy másolat az általa viselt Schumacher-sisakról, és azt juttatták el Dennisnek, aki akkor erről még mit sem tudott. Versenyzője csak évekkel később, az önéletrajzi könyvében leplezte le magát. „Csak most fogja megtudni ezt, hogy olvassa a könyvemet” – írta.

Coulthard később a múzeumában állította ki Schumi sisakját, egy üveg vitrinbe zárva, a sok skótzászlós saját és egy Mika Häkkinentől kapott másik ajándéksisak társaságában. És ezt előszeretettel volt főnöke orra alá is szokta dörgölni. „Azóta is mondogatom Ronnak, hogy az eredeti ott van a skóciai múzeumomban, és az övé csak a másolat.”

Hogy a fejvédő jelenleg hol található, arról nincs információnk. Annyi tudható, hogy a Coulthard magángyűjteményének otthont adó cég 2018 szeptemberében helyhiány miatt úgy döntött bezárja a skóciai Twynholmban az évek során ezrek által megtekintett kiállítást.

A történelmi jelentőséget kapott sisakot megtekinteni ugyanakkor most lesz módunk. Az 1996-os Monacói Nagydíj 15 órakor rajtol az M4 Sporton!

 

Borítókép: Michael Schumacher.... vagyis David Coulthard a McLarenben az 1996-os Monacói Nagydíjon (Fotó: Mercedes/Twitter)

További tartalmak