Musorujsag
Élő Eredmények

2023-tól befagyaszthatják a motorfejlesztéseket

2023-tól befagyaszthatják a motorfejlesztéseket

RaceFans
A RaceFans információi szerint a következő években folyamatosan szűkülhet a mérnökök mozgástere az erőforrások fejlesztését illetően, 2023-ban pedig teljesen be is fagyaszthatják az erőforrások fejlesztését, egészen az új motorformulát hozó 2025-ös évig.

A koronavírus világjárvány miatt már számos ponton változtattak az F1-es szabálykönyvön, a folytatásban pedig további módosítások várhatók – ezekkel a fő cél a csapatok és a sportág kiadásainak csökkentése. A RaceFans megtudta, hamarosan az erőforrásokkal kapcsolatban is bevezetnek néhány költségcsökkentő intézkedést.

A szaklap úgy tudja, az első fázisban, vagyis 2021 és 2023 között „csak” szigorítanak a fejlesztési lehetőségeken: a terv szerint három évig szezononként csak egyszer lehet újfajta motort, turbófeltöltőt és MGU-H-t bevetni.

FIA logó (Fotó: XPB)

Ezt követően a fejlesztéseket teljes mértékben befagyasztják a felsorolt erőforrásegységek fejlesztését. Az MGU-K, az energiatároló és a központi elektronika esetében még szigorúbbak lesznek az előírások. Egységesíteni ezeket is 2023 végén tervezik, újítani viszont csak egyszer lehet majd 2021-ben, majd még egyszer a 2022-2023-as szezonokra.

A csapatoknak ezen felül biztosítaniuk kell, hogy az erőforrásegységek végrehajtott változtatások miatt ne kellejen jelentősen átszabni a karosszériát, vagyis ne változzon jelentős mértékben a beépítés módja – a cél természetesen ezzel a takarékoskodás.

A motorfejlesztések befagyasztása 2025-ig lenne érvényben, vagyis addig, amíg az F1 ismét új motorformulára vált (legalábbis a tervek szerint ekkor jöhetne egy újabb éra, erről azonban feltehetően sokat egyeztetnek még). A szabályváltozatással kapcsolatos részleteket a csapatok már megkapták, várhatóan a héten hagyják jóvá azokat.

Borítókép: A Mercedes erőforrása (Fotó: Daimer Media)

További tartalmak