Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz már előre összebarátkozott Leclerc-rel – de marad-e így?

Sainz már előre összebarátkozott Leclerc-rel – de marad-e így?

Formula1.com
Carlos Sainz már a Ferrarihoz szerződése előtt jó kapcsolatot alakított ki Charles Leclerc-rel, és új munkatársaival is ez lesz a célja. Elmondta, mire számíthat tőle a Scuderia 2021-ben.

Még el sem rajtolt a Forma–1 2020-as szezonja, az elmúlt hetekben máris a 2021-es foglalkoztatta a sportágat. Ennek oka a nemrég látott nagy bejelentéshullám, melynek során kiderült, Sebastian Vettel év végén távozik a Ferraritól, a helyét pedig Carlos Sainz veszi át jövőre. Noha a spanyol folyamatosan hangoztatja, hogy egyelőre nem akar sokat foglalkozni a váltással, és minden idegszálával a McLarennel teljesítendő idei évére koncentrál, azért nehezen tud nem gondolni a Ferrarira. Főleg ha folyton erről kérdezgetik.

A Forma–1 oldalának adott interjúban elárulta, a szerződéskötését családi körben ünnepelték meg, pezsgőt bontottak szüleivel és két lánytestvérével, majd vacsoráztak egy jót. Ő sem tagadta, nagyon várja már, hogy a piros autóba ülhessen, és érzi, hogy ez különleges lesz. Ugyanakkor hangsúlyozta, a McLarent is annak érezte. „Nehéz szavakat találni arra, mennyire izgatott vagyok. De ne feledjük azt se, hogy a McLarennél versenyzem most, amely csapatot a példaképem, Ayrton Senna is erősített. Velük dobogóra állni Brazíliában a csapat számára hat év szünet után egy életre szóló emlék volt. Élvezem a jelent, lépésről lépésre haladok, és csak a közeli célokat nézem” – próbálta nem belelovalni magát a távolabbi jövőbe.

Sainz ferraris szerződését eltérően fogadta a szakma. Voltak, akik megállapították, Charles Leclerc-nek nehéz dolga lesz, mert új csapattársában nagy lehetőségek rejlenek. Mások szerint viszont azért választotta őt a Ferrari, mert úgy érezte, Leclerc vele jobban ki fog jönni, mint Sebastian Vettellel, nem lesz közöttük olyan szoros a versengés, és a monacói könnyebben háttérbe szorítja majd.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Az erről folyó találgatásokba Sainz nem ment bele, ám arról képet festett, milyen Ferrari-versenyző lesz belőle. „Nehéz nekem magamról beszélnem. Annyit mondhatok, hogy egy rendkívül keményen dolgozó fickót fognak megismerni, aki Olaszországba megy, és sok időt tölt majd Maranellóban. Pont úgy, ahogyan most a McLarennél is sok időt töltök. És próbálok valami különlegeset felépíteni, ahogy próbáltam a McLarennél is.”

Számára a szorgalom mellett meghatározó lesz a kapcsolatépítés is. „Szeretek jó kapcsolatokat kiépíteni, jó hangulatot teremteni magam körül. Szeretem ezt. Szeretem a megbeszéléseket, az F1-ről beszélni, szeretek megtudni dolgokat a beállításokról, az aerodinamikai irányokról. Ezek nagyon érdekelnek. Szeretnék valami különlegeset felépíteni a Ferrarival, ahogyan ez volt a célom a McLarennel is. Emellett remélem, hogy gyors versenyzőt kapnak, egy hihetetlenül motivált fickót, aki mindent megtesz majd a Scuderiáért.”

Ami a kapcsolatokat illeti, Lando Norrisszal is remekül kijönnek a McLarennél, Sainz arra számít, hogy Leclerc-rel sem lesz másképp. Mint elárulta, új csapattársához már jóval azelőtt közeledni kezdett, hogy szóba került az átszerződése. Ennek sajátos oka volt. „Elég sok időt töltök már így is Charles-lal, például a versenyzői parádékon. Ő az a fickó, akivel már eddig is építgettem a kapcsolatomat, akihez oda szoktam menni, hogy beszélgessünk egy kicsit a verseny előtt. Azért is volt így, mert általában jó pár hely elválasztott minket a rajtrácson. Általában Landóval és Daniellel szoktam lenni, de mivel ilyenkor fűt a vágy, hogy megelőzzem őket a rajtnál, nem akarom a rajt előtti fél órában látni őket, és inkább olyan személy társaságát keresem, aki távol van tőlem.  Beszélni szoktunk a taktikáról, az időmérőről, az autóról. Jó kapcsolatom van Charles-lal, eddig minden jól alakult vele” – avatott be a spanyol.

Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Hogy ez csapattársakként is így lesz-e, az bizonyára nagyban függ majd attól, menyire vívnak szoros küzdelmet. Leclerc két ferraris szezonnal a háta mögött helyzeti előnyből fog indulni. Sainz hátrányát ráadásul növelheti, hogy a 2021-es nem egy új Ferrari lesz, hiszen a szabályok értelmében az idén várhatóan jól kiismert autókat fogják átvinni a következő évre. Ez kicsit nyugtalanítja is a spanyolt. „Egy kicsit igen. Sok most az ismeretlen. Miközben az idei autókat fogjuk használni, lehet, hogy nem is lesz módunk tesztelni, nem alkalmazkodhatok az autóhoz” – utalt arra, hogy az F1-es program a járványhelyzet miatt teljesen bizonytalan. „Ezekre is nyilván gondoltam, és fogok foglalkozni azzal is, hány órát üljek majd a szimulátorban. Most viszont egyelőre 2020-ra fókuszálok, mert szeretnék szépen búcsúzni a McLarentől. Utána majd lesz idő aggódni a tesztelés miatt, és amiatt, hogy lesz-e egyáltalán teszt, vagy olyan autóba kell beülnöm Ausztráliában, amit még sosem vezettem.”

Sainzot végül arról is kérdezték, milyen autóban ül majd a versenypályán kívül. Miközben az F1-ben választania kellett a McLaren és a Ferrari között, Sainz titkon abban reménykedik, hogy szolgálati autók terén akár mindkét márka modelljét is a garázsába állíthatja… „Hagyom magam meglepni” – mondta mosolyogva. „Nem hiszem, hogy a McLaren nekem fogja adni a 600 LT-met.  De lehet, hogy Zak (Brown) nézi ezt a videót, és úgy fogja érezni, adnia kell nekem valamit… Nem hiszem, hogy így lesz. Hogy milyen lesz a következő szolgálati autóm? Arról talán Mattiát kéne megkérdezni legközelebb, ha találkoztok, hogy tesz-e nekem ilyen szívességet, mert nem szeretném én magam kérni…” – mondta nevetve a riporternek.

Borítókép: Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak