×

Wéber: Vettel év közben is távozhat!

A Ferrari bedobta a féltéglát a versenyzői piac állóvizébe – a sodrás elindult, a lapokat majdhogynem leosztották. Van azonban még néhány hullám, amikről nem tudni, merre simulnak ki.

Közel egyórás műsorral jelentkezett A Pontokat vasárnap osztják című Podcast, melyben Ujvári Máté ezúttal az M4 Sport vezető F1-es kommentátorával, Wéber Gáborral beszélgetett. Az iTunes sport kategóriájában első helyre kerülő podcast fő témája természetesen a Vettel-Ferrari házasság megbomlásából adódó versenyzői piac beindulása.

Már jó ideje egyértelmű volt, hogy a négyszeres világbajnok nem érzi jól magát a csapatnál. Hibát hibára halmoz, mióta megérkezett az új trónkövetelő, Charles Leclerc.

Ez a „szenvedés” azonban 2020 végén bizonyosan véget ér, de Wéber Gábor szerint akár már korábbam is megálljt parancsolhat neki Vettel.Úgy nyom le Leclerc mellett egy évet, hogy biztosan távozik, és nem tudjuk, hogy folytatja-e, avagy hol lesz a jövőben” – mondja Wéber. „Nagy valószínűségét látom annak, ami ritkán, de előfordult már, hogy akár év közben távozik. Ezt a Ferrarinál megcsinálta már Prost és Lauda is, más okokból, de hasonlóan megromlott viszonyok közepette.”

De mi van akkor, ha már az idei felemás szezont sem kívánja elkezdeni Vettel a Ferrarinál? Sőt, ahogyan arról nemrégiben beszélt, akár át is gondolhatja, hogy mi a fontos számára, és amennyiben abban nem játszik főszerepet a Forma-1, akkor vissza is vonulhat a versenyzéstől. „Ez egy érdekes kérdés, hiszen, amit a téli teszteken láttunk, az alapján a Ferrari hátrányban van. Vegyük azt, amit 90%-osan biztosnak tarthatunk, hogy a Ferrari nincs a Mercedes szintjén, de úgy tűnik, hogy a Red Bull szintjét sem érik el.Akar-e Vettel egy ilyen sűrített szezont végigdarálni úgy, hogy legjobb esetben is csupán dobogói lehetnek. Kell-e ez neki, pláne úgy, hogy gyakorlatilag Leclerc mellett elfogy körülötte a levegő. Olyan ez, mint az amerikai elnökválasztás. Novemberben megválasztják az új elnököt, de a régi még januárig hivatalban van. A regnáló elnöknek már nincs hatalma, nem nagyon illik már semmit sem aláírnia, maximum 1-2 dolgot még elintéz.

Hasonló helyzetben van Vettel a Ferrarinál. Nincs oka a csapatnál bármit csinálni. Távozik, és még az is kérdéses, hogy marad-e a Forma-1-ben. Mit csinál itt jelenleg? Pláne, ha nem is igazán jó az autója?

Ezért gondolom azt, hogy akár év közben is távozhat a Ferraritól. Beül az autóba, van pár rossz futama, nem látja a kiutat, nincs idő a fejlesztésre. Ha valaki rossz irányba ment, ennyi idő alatt már nem fogja megtalálni a helyes utat” – mondta Wéber Gábor, aki Ujvári Mátéval a szabadedzés közvetítéshez hasonló beszélgetés során több jelenlegi nagy kérdést is kivesézett.

Miért jó választás Sainz a Ferrarinak? Miért döntött jól Ricciardo? Mi lesz Vettel sorsa? Mi a baj a Renault-nál és jön-e Alonso? Kell-e hogy összeálljon a Hamilton - Vettel duó?

A Teljes podcast alább meghallgatható: