Musorujsag
Élő Eredmények

A miniszterelnök mentheti meg az F1-es Brit Nagydíjat

A miniszterelnök mentheti meg az F1-es Brit Nagydíjat

Times
Tovább él a remény a Forma–1-es Brit Nagydíjra. A karanténszabály miatti bizonytalanság után most maga a miniszterelnök jár közben a futam érdekében.

Még egy fordulatot tartogathat Silverstone ügye. Az elmúlt hetekben hol valószínűbbé, hol bizonytalanabbá vált, rendeznek-e idén Brit Nagydíjat a Forma–1-ben. Miután az érintettek bejelentették, hogy célba veszik a zárt kapus esemény megtartását, és július 26-án, valamint augusztus 2-án két versenyre várják az F1 mezőnyét, előbb a rendezés költségeiről szóló vita bizonytalanította el a nagydíjak sorsát, majd jött a brit kormány rendelete arról, hogy június 8-ától minden külföldről a szigetországba érkező személy köteles 14 napos önkéntes karanténba vonulni. Múlt pénteken derült ki, hogy ez alól sem az F1, sem más sportág nem kapott kivételt.

Az F1 a probléma miatt elnapolta az új naptártervezetének múlt hétre tervezett véglegesítését, és úgy tűnt, alternatívát kell keresnie Silverstone-nal szemben. Emellett a karanténszabály az F1 Anglián kívüli szereplése kapcsán is kérdéseket vetett föl, hiszen a 10-ből 7 istállónak Nagy-Britanniában van a központja, és a versenyekről való hazautazások alkalmával nem tehetik meg, hogy 14 napokra kivonják versenyszemélyzetüket a munkából, miként az is bonyolítaná a dolgukat, ha hetekig, hónapokig nem mehetnének haza Angliába.

A Times című lap hétfő este arról számolt be, hogy e nehéz helyzet miatt maga a miniszterelnök, Boris Johnson vette kezébe a dolgokat, és lépett annak érdekében, hogy lehessen F1-es verseny az országukban, mégpedig az eredetileg tervezett időpontokban. A lap beszámolója szerint Johnson személyesen utasította a kulturális, az egészségügyi és a belügyminiszterét, hogy együtt „tegyék lehetségessé a Forma–1-es versenyt”. A Times szerint az F1 hamarosan mégis a kivételek közé kerülhet a karanténszabály alól, ahogy jó eséllyel még több más sportág is. Úgy tudják, minden érintett helyzetét külön-külön tervezik megvizsgálni.

Az F1 helyzetét valószínűleg javította, hogy esetükben a karanténszabály nem pusztán egy-két verseny sorsát tenné bizonytalanná, hanem egy ezreknek munkát biztosító versenysorozat működését is. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az F1-es gárdák az elmúlt hónapokban összefogva segítették a brit egészségügyet a Projekt Pitlane keretében fejlesztett és gyártott lélegeztetőgépekkel.

Silverstone (Fotó: XPB)

Az F1 szóvivője Johnson segítségéről nem beszélt, ám azt megerősítette, hogy van esély a megoldásra. „Szorosan együttműködünk a kormánnyal, a szabályok Forma–1-re és Silverstone-ra gyakorolt hatásával kapcsolatban zajlanak az egyeztetések. A cél, hogy megoldást találjunk, miközben az elsődleges szempontot a biztonság jelenti.”

Amennyiben valóban megoldják a brit problémát, az F1 európai programja véglegessé válhat. A szezon a tervek szerint július 5-én fog rajtolni Ausztriában, ahol egy héttel később, július 12-én egy második versenyt is rendeznek. Ezt követően jöhet a két brit, majd az egy magyar verseny, ami után egy hétvége szünetet követően három további egymás utáni nagydíj következhet, Spanyolországban, Belgiumban és Olaszországban, miközben Németország (Hockenheim) továbbra is potenciális beugróként várakozik.

E program és sorrend azonban még nagyban függ a brit kormány intézkedésétől. Stuart Pringle, Silverstone igazgatója a Sky Sportsnak nemrég azt nyilatkozta, amennyiben erre van szükség, versenyük vagy versenyeik időpontját akár el is csúsztathatják pár héttel, és augusztusban is készek vendégül látni a királykategóriát. „Bármi is kell ahhoz, hogy zöld utat kapjunk a kormánytól, megtesszük” – közölte.

Borítókép: Silverstone (Fotó: XPB)

További tartalmak