Musorujsag
Élő Eredmények

Csalt a szimulátorversenyen, az Audi kirúgta a valóságban

Csalt a szimulátorversenyen, az Audi kirúgta a valóságban

The Race
Egy újabb virtuális versenyzéssel kapcsolatos botrány, amelynek súlyos következménye lett: az Audi dobta a magát egy szimulátoros profival helyettesítő versenyzőjét!

Talán sokaknak vannak még mindig fenntartásai a szimulátoros versenyzés komolyságával kapcsolatban, ám a koronavírus miatti bezárkózás időszaka megmutatta, az e-versenyzés is lehet annyira komoly, hogy kihatása legyen a valós versenyekre és valós pályafutásokra. A kényszerű leállás miatt a legtöbb kategória saját virtuális sorozatot indított aktív versenyzői számára, és az elmúlt időszakban nem egy esetben lehettünk szemtanúi e versenyekhez kapcsolódó botrányoknak.

A legfrissebb balhét a Forma–E virtuális változatában láthattuk. Daniel Abt, az Audi versenyzője a múlt szombaton egy harmadik helyet ünnepelt, ám utólag elismerte, valójában nem is ő versenyzett, hanem egy általa felkért profi szimulátoros, Lorenz Hörzing. Először a társak fogtak gyanút, aztán a bajnokság szervezői az IP-címek alapján kinyomozták, valóban nem Abt volt a virtuális Abt.

A csalás kitudódása után a Race at Home Challenge-bajnokság szervezői utólag kizárták Abtot (vagy Hörzinget?), emellett pénzbüntetéssel is sújtották: 10 ezer eurót kellett fizetnie jótékony célra, miközben cinkostársát a Forma–E profi sorozatából tiltották ki, és megfosztották a berlini versenyen szerzett hatodik helyétől is. „Szeretnék bocsánatot kérni a Forma–E-től, a szurkolóktól, a csapatomtól, a versenyzőtársaimtól, hogy külső segítséget kértem a szombati versenyhez. Nem vettem olyan komolyan, mint kellett volna, de nem akartam rosszat. Természetesen elfogadom a kizárást, és egy jótékonysági projektnek tízezer eurót fogok adományozni” – nyilatkozta a német versenyző egy közleményben.

A botrányt ezzel azonban még nem zárta le. Az Audi Forma–E-csapata bejelentette, felfüggeszti sportszerűtlen versenyzőjét. A hírek szerint ez azonban nem valódi felfüggesztést jelent, hamarosan véglegesen is megválnak a némettől. „A feddhetetlenség és az átláthatóság, valamint a viselkedési szabályoknak való megfelelés az Audin belül mindenek fölött áll. Ez a márka összes tevékenységére kivétel nélkül vonatkozik. Emiatt az Audi Sport úgy döntött, azonnali hatállyal felfüggeszti Daniel Abtot.”

Nem ez az első hasonló eset az autósportok világában. A múlt hónapban a NASCAR-sorozat e-futamán Kyle Larson mondott ki élő adásban egy rasszista szót, amire reagálva valódi csapata, a Ganassi azonnali hatállyal kirúgta őt. A közelmúltban emellett az Indycar szimulátorversenyén is volt egy nagy port kavaró eset: ott Simon Pagenaut szándékosan ütötte ki az F1-es vendégszereplő Lando Norrist, hogy ne nyerhesse meg az oválpályás futamot; miközben Santono Ferrucci hasonló merényletet követett el egy másik versenyzőtársa ellen.

A Forma–1 Virtuális Nagydíját szerencsére eddig kerülték a hasonló balhék. Mint azt Nicholas Latifi, a Williams versenyzője egy interjúban elárulta, őket csapatuk külön instrukciókkal is ellátta, hogy még véletlenül se sodorhassák bajba magukat a laza hangulatú beszélgetéseik és közvetítéseik alkalmával a Twitch-en. „Larson esete után a csapat üzent nekünk George-dzsal, hogyan viselkedjünk a közvetítések alatt. Felelősséggel tartozom a csapatom és a szponzorok iránt is, akik szeretnék megóvni az imázsukat, szóval tudom, hogy óvatosnak kell lennem” – mondta a kanadai.

Borítókép: Daniel Abt (Fotó: XPB)

További tartalmak