×

Pünkösd után dönt Ausztria az F1-es nagydíj sorsáról

Az osztrák kormány kiértékelte a Red Bull Ring és az F1 által készített biztonsági tervet, és a jövő héten dönt arról, engedélyt ad-e az Osztrák Nagydíj(ak) megrendezésére.

Motor Racing - Formula One World Championship - Austrian Grand Prix - Race Day - Spielberg, Austria Nézők nem lesznek Ausztriában, de ha a Red Bullon múlik futam igen. Akár kettő is! (Fotó: XPB)
Két hete adta át az osztrák kormánynak a futamot szervező Red Bull azt a tervezetet, amely részletesen taglalja, milyen óvintézkedések és feltételek mellett kívánják biztosítani, hogy a koronavírustól mentes Osztrák Nagydíjat bonyolítanak le pályájukon. A terv az, hogy július 5-én és július 12-én egymást követő két versenynek ad otthont a Red Bull Ring, amelyre csak korlátozott számú személy léphet majd be minden csoport (csapatok, média, szervezők) oldaláról. Az ott dolgozókat két-háromnaponta  vírustesztnek vetnék alá, ügyelnének a csapatok elkülönítésére, és a helyiekkel való érintkezést is kerülnék.

Az osztrák egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober csütörtökön egy sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy már áttekintették az F1-esek tervezetét, és azt ígérte, jövő hét elejére eldől, megadják-e az engedélyt a nagydíjrendezésre. „A kiértékeléssel lényegében végeztünk. A szakértőink nagyon precízen nézték át, mert természetesen ennek a döntésnek jelzésértéke van. Abból indulok ki, hogy közvetlenül pünkösd után meglesz az eredmény, és megszületik a döntés” – fogalmazott a miniszter.

Ez egybevág azon híradásokkal, melyek szerint a Forma–1 a jövő hét elején, talán már hétfőn közzé kívánja tenni módosított (európai) versenyprogramját, ami a legújabb verziójában 8 európai futamot tartalmaz.

A Red Bull Ring egyébként fokozott intézkedések mellett már hetek óta otthona különböző teszteknek, ezen a héten például a Red Bull KTM MotoGP-csapat gyakorolt a pályán Pol Espargaróval és Dani Padrosával. Ez volt az első alkalom, hogy a kétkerekűek között bárki pályára hajtott a koronavírus világjárvánnyá válása óta. E teszt egyben lehetőség is volt a pálya bizonyos rendkívüli intézkedéseinek tesztelésére.

Fotó: XPBAusztriában egyre több korlátozó intézkedést oldanak föl, augusztustól már az 1500 fős rendezvényekre is lehetőség nyílik az országban. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ennek kapcsán fölvetette, ha ilyen ütemben javul a járványhelyzetük, talán még azon is elgondolkodhatnának, hogy korlátozott számú nézőt mégis fölengedjenek a lelátókra a nagydíjukon. Az egészségügyi miniszter azóta ennek lehetőségét viszont már határozottan kizárta, kiemelve, a benyújtott koncepció zárt kapus F1-es versenyről szól.

A Forma–1-es mezőny az egymást követő két ausztriai versenyét követően a legfrissebb tervek szerint egyből Magyarországra utazna, hogy július 19-én a Hungaroringen teljesítse az idei harmadik versenyét. Ezt követően egy hét szünet után várhatóan Silverstone következik a programban két egymás utáni versennyel, majd a hármas hétvége utolsó állomásaként Barcelonába látogathat az F1, augusztus 16-án. Egy újabb üres hétvégét követően augusztus végén jönne a Belga, majd rá egy hétre az Olasz Nagydíj.

Az F1 ezzel az európai körútján összesen 8 versenyt teljesítene, és elérné a minimális számot, ami az érvényes világbajnokság kritériuma. A csapatok ugyanakkor figyelmeztettek, ez önmagában még kevés lesz, hiszen ahhoz, hogy egyáltalán megérje nekik versenyezni idén, nagyjából 15 futamra szükségük lesz, máskülönben nemhogy bevételre nem tesznek szert, csak ráfizetnek a szezonra a sok utazással és az autók versenyeztetésével. Hogy mi lesz az Európán kívüli programmal, az viszont a képlékeny helyzetben egyelőre nehezen megjósolható.

F1 Legendák - szombaton, az M4 Sporton!