×

Az új szabályok tartották az F1-ben a Renault-t

A Renault F1-es csapatát vezető Cyril Abiteboul kijelentette, a franciák valóban távoztak volna a királykategóriából, ha a szabályok nem változnának meg a 2021-es szezonban, majd az azt követő években.

Fotó: XPB
Már a koronavírus világjárvány fölmerült, a Renault 2020 végén elhagyhatja a Forma–1-et, hiszen a gyár fölülvizsgálja minden tevékenységét, beleértve a motorsportos projekteket is. A járványt követő gazdasági visszaesés csak erősítette ezt a fölvetést, hiszen sok gyárhoz hasonlóan a franciáknak is komoly költségcsökkentésre lesz szükségük.

A múlt héten aztán az ideiglenes vezérigazgató, Clotilde Delbos jelezte, a Renault folytatja az F1-es szereplést, a 2021-ben érkező költségvetési limit, a 2022-es szabálycsomag valamint a válság hatására bevezetett intézkedések ugyanis elnyerték tetszésüket.

A csapatvezető, Cyril Abiteboul a maradással kapcsolatos bejelentés és az új szabályok kapcsán kijelentette, a Renault csak akkor távozott volna, ha semmi sem változik 2020 végén. „Sok találgatás ment a Renault elkötelezettsége kapcsán” – kezdte. „Azt hiszem, Clotilde véget vetetett ezeknek, nekünk pedig erre volt szükségünk. Nagyszabású terveket ismertettek, átnézték a szervezet működését. Azt hiszem, találgattak arról, hogy az F1-gyel lehet költségeket csökkenteni.”

Kép: Boxutca„De az F1-es szereplés nemcsak költség, hanem beruházás is. Ez a befektetés egyre jobb és jobb lesz, és nemcsak az új szabályok miatt. Ez egy folyamat, ami a 2016-os visszatérésünk körül kezdődött. Már akkor számítottunk változtatásokra, és lobbiztunk is értük. A legutóbbi bejelentésekkel már egyértelművé lehetett tenni a Renault elkötelezettségét” – magyarázta.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Renault vezetőivel, és rendszeresen beszámolunk nekik arról, mi történik a világunkban, ami ű különbözik a közúti autós üzlettől. A múlt héten is átbeszéltük az F1 új irányát stratégiai szempontok szerint, de beszéltünk arról is, mit tehetünk a marketing szempontjából, és a show jobbá tétele érdekében. Megbeszéltük, hogyan lehetne csökkenteni a kiadásokat, nemcsak a részvétellel, hanem a versenyképességgel kapcsolatban is” – folytatta.

„Végső soron versenyképesek akarunk lenni, és egyértelmű volt, hogy a jelenlegi rendszerben nincs esélyünk a második szintről az elsőre lépni. Nem állt érdekünkben, hogy ebben még tovább részt vegyünk, de a költségvetési limit változtat ezen, akárcsak az új műszaki szabályok” – zárta gondolatát a francia sportvezető.