Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone: A költségvetési limit ostobaság

Ecclestone: A költségvetési limit ostobaság

GMM
A Forma–1 korábbi ügyvezetője, Bernie Ecclestone ostobaságnak tartja a költségvetési limitet, annak bevezetését azonban nem ellenzi, sőt, sokakhoz hasonlóan úgy érzi, a jelenlegi helyzet lehetőséget teremt arra, hogy a sportág vezetői megfelelően alakítsák a szabályokat.

Bár az átfogó szabályváltozások nagyját 2022-re csúsztatták a koronavírus világjárvány és az abból következő gazdasági visszaesés miatt, a költségvetési limitet már 2021-ben bevezetik az F1-ben, pont azért, hogy az alakulatok kordában tarthassák kiadásaikat. A végső összegről ugyan voltak viták, maga az elv azonban minden résztvevő számára vonzó volt.

A korábbi ügyvezető, Bernie Ecclestone viszont továbbra sem szimpatizál azzal. „Teljes ostobaság az egész” – jelentette ki határozottan a brit üzletember, majd hozzátette, a legnagyobb különbséget nem a pénz, hanem a szakemberek jelentik.

F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB) Fotó: XPB

„Amikor az enyém volt a Brabham-istálló, sokkal kevesebbet költöttünk, mint a Ferrari, és mégis mi nyertünk. Ez az egész az emberekről szól, nem a pénzről. Ami a pénzt illet, azzal előbb vagy utóbb az ego versenyeztetése indul be, nem a valós versengés. Az egyik srác mindig többet akar majd költeni, mint a többiek, de a közönséget ez egyáltalán nem érdekli” – magyarázta.

Noha nem tetszik neki a költségvetési limit ötlete, Ecclestone nem jelentené ki, hogy ellenzi az új szabályokat, sőt, ő is látja a lehetőséget a jelenlegi helyzetben. „Ez most egy csodálatos lehetőség arra, hogy egy kicsit visszalépjünk” – mondta.

„Van itt egy millió dolog, amit sokkal jobban is lehetne csinálni. Az emberek versenyt akarnak látni. Akkor nem mennek ki a pályára, ha már előre tudják, ki nyer. Egyszerűbbé kell tenni az autókat. A motorok mérnöki szempontból csodálatosak, de a közönséget érdekli, mennyire szuperhatékonyak? Valószínűleg nem.  Ők csak jó versenyt akarnak. Azoknak az időknek vége, amikor elindítottál egy futamot 16 autóval, és szerencséd volt, ha a fele célba ér. Most mindenki célba ér, és így egy kicsit unalmas és kiszámítható lesz” – zárta gondolatát.

Fotó: XPB
Borítókép: Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)

További tartalmak