Musorujsag
Élő Eredmények

Edzésekről is elzárhatnak versenyzőt, ha szerelőjük koronavírusos

Edzésekről is elzárhatnak versenyzőt, ha szerelőjük koronavírusos

BBC
Ross Brawn szerint a versenyzők sem kerülhetik az elkülönítést, ha egyik társuk pozitív tesztet produkál, ám a versenyen való indulásukat nem látja veszélyben.

Nagyon szigorú óvintézkedések mellett indítja újra bajnokságát a Forma–1 július első hétvégéjén. Állandó tesztekkel biztosítanák az utazó személyzet „tisztaságát”, a vírus terjedését pedig a különböző higiénés intézkedéseken túl azzal is gátolni próbálják, hogy a lehető legjobban elszigetelik önmagukat az adott helyszín lakóitól, és csoportonként egymást is. Az F1 buborékot von maga köré, és e nagy buborékon belül további kisebbeket is létrehoz, például távol tartja a csapatokat egymástól és a szervezőktől.

A sportág arra az eshetőségre is felkészült, ha valakinél ezen intézkedések ellenére is kimutatnák a koronavírust. Ausztráliában egy McLaren-szerelő megfertőződése a csapatának visszalépését és a nagydíjhétvége lefújását eredményezte. Az F1 már jelezte, az újrakezdést követően ennek megismétlődésétől nem kell tartani: egy vagy akár több pozitív eset sem fogja automatikusan a verseny lemondását jelenteni, sőt, még akkor is versenyezni terveznek, ha egy versenyző vagy egy egész csapat dől ki. Egy-egy résztvevő szereplése viszont ettől még veszélybe kerülhet, több okból is.

Melbourne megmutatta, egy pozitív teszteredménynek is lehet komoly következménye. A McLaren-dolgozó fertőzöttségének bizonyításával mindjárt 14 további személy került karanténba, és emiatt vált lehetetlenné a csapat hétvégi indulása: ilyen kevés emberrel nem lehet dolgozni.

Ross Brawn, az F1 sportigazgatója elismerte, hasonló esetek az újrakezdéskor is adódhatnak, és ez jelentheti azt is, hogy egy csapat – akár csak ideiglenesen is – képtelen lesz autót küldeni a pályára. Egy-egy edzésrész vagy teljes edzés kihagyása szerinte benne lehet a pakliban, a versenyzők oldaláról is. „Igen, megeshet” – erősítette meg a BBC-nek.

Fotó: XPB

Szerinte e probléma azonban elsősorban a karantén miatt állhat fenn, és csak átmenetileg. Miközben a McLaren további 14 dolgozóját 14 napos izolációra kötelezték, a tisztázás folyamata Brawn szerint most gyorsabb lesz. És meggyőződése, hogy egészséges versenyző futamot kötelező karantén miatt nem lesz kénytelen kihagyni, mivel az elkülönítések  legfeljebb két óráig szólnak, amíg nem lesz eredménye a további vírusteszteknek.

„Ha lesz egy pozitív esetünk, nagyon gyorsan el tudjuk különíteni őt és azokat, akikkel kapcsolatba került” – magyarázta Brawn. „Egy autón dolgozó szerelőcsoporton belül nehéz távolságot tartani, igaz, viselni fogják a védőfelszerelést. Egy ilyen szerelőcsoportnak ugyanakkor semmi oka más szerelők csoportjával dolgozni. Szóval ha valakit pozitív eredménnyel tesztelnek, akkor az ő adott csoportját kell elkülöníteni, amíg a többi tagját is le nem tesztelik. Addig lehetnek elkülönítve, amíg biztossá nem válik, hogy a vírus nem terjedt tovább a még dolgozó csapattagokra.”

E csapattagok között akár a versenyző is lehet, aki az autóban ülve óhatatlanul kapcsolatba kerül a körülötte sürgő szerelőivel. Szükség esetén őt is el fogják különíteni, akkor is, ha ezzel megfosztják a pályára hajtás lehetőségétől.

Chase Carey, az F1 elnöke eközben azt nyilatkozta, a csapattagok kiesésére is fel kell készülnie a sorozatnak, így biztosítani fogják, hogy egy-egy alkalmazott pótolható legyen szükség esetén. Ez szintén vonatkozik a versenyzőkre is: amennyiben valamelyikük vírustesztje pozitív eredményt hoz, az istállójuknak lehetőségük lesz a tartalékversenyzővel helyettesíteni őt.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak