×

Hamilton a rövid távú jövő, a Mercedes a távlatokon is gondolkodik

Nem tart attól Toto Wolff, hogy a megállapodásuk halogatásával Lewis Hamilton akár nehéz helyzetben is találhatja magát, de elismerte, lassan a távolabbi jövőjükre is gondolniuk kell.

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)
Noha az ő helyzetük tűnt az egyszerűbbnek, a Mercedes a Ferrarival és a McLarennel ellentétben még nem döntött a 2021-es versenyzőfelállásáról. Lewis Hamilton hosszabbítása csak formaságnak tűnik, Valtteri Bottasnak pedig alighanem a versenypályán kell majd kivívnia a csapata újbóli bizalmát. Toto Wolff csapatfőnök már jelezte, Sebastian Vettel is egy opció számukra, ám csakis abban az esetben, ha a versenyzőkérdést nem tudják házon belül rendezni. Két jelenlegi alkalmazottjuk mellett tehát még az általuk pártfogolt George Russell is elsőbbséget élvez a Ferrarit elhagyó bajnokkal szemben.

Hogy miért nem zárták még le e kérdést, azt Wolff azzal indokolta, hogy a szezon kezdete előtt túl korainak tartaná elkötelezni magukat. A várakozással ugyanakkor kockáztatják is versenyzőik sorsát, hiszen már az év közepénél járunk, a lehetőségek fogynak, és minél később tisztázódik a szerepük, a versenyzőknek annál nehezebb dolguk lesz, ha esetleg új csapatot kell találniuk.

Ez elsősorban talán Bottasra jelent veszélyt, ám Hamilton alkupozíciója sem a legjobb, hiszen az egyetlen alternatívát jelentő Ferrarinál már nem lesz számára hely. Wolff szerint azonban a címvédőnek nincs miért aggódnia, kijátszani biztosan nem fogják őt. „Ahol megvan a bizalom, ott nem kell ettől tartani, és a mi kapcsolatunk a bizalomra épül. Partnerekként nem hagyjuk cserben egymást. A Forma–1 egy kemény üzlet, de ezt a csapatot a lojalitás és a bizalom teszi mássá. Ezek fontos értékek számunkra, és minden nap alkalmazzuk is őket.”

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)Az osztrák elárulta, folyamatosan egyeztet Hamiltonnal, ám komoly tárgyalásokra csak akkor kerül sor, ha újra egy helyen lesznek. „Nem írtunk alá szerződést. Beszélünk, folyamatosan kapcsolatban állunk, még ha a világ eltérő pontjain is vagyunk. Képben tartjuk egymást. Amikor Lewis landolni fog Európában, le fogunk ülni, és amin kell, azon pontosítunk.”

„Már nyolc éve együtt vagyunk, szóval nem szükséges újra feltalálni a szerződéseket, jó alapokkal rendelkezünk. Hiszem, hogy elég gyorsan dűlőre jutunk.”

Miközben szavaiból egyértelműen kiderül, hogy meg akarják tartani bajnokukat, Wolff emellett arra is tett utalást, hogy a Mercedesnek lassan talán a távlati terveken is el kellene gondolkodnia. Riválisaik már megtették. A Red Bull 2023-ig írt alá Max Verstappennel, és a szintén fiatal Alexander Albont is jó választásnak érzi, a Ferrari pedig ugyancsak a fiatalokra épít a 2024-ig aláíró Charles Leclerc, valamint a több évre érkező Carlos Sainz párosával. A Mercedes eközben továbbra is csak parkoltatja fiatal tehetségeit más csapatoknál, egyelőre semmit sem profitálva abból, hogy milliókat költött el juniorprogramjára.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)Hamilton 35 éves, további 10 szezon aligha van már a pályafutásában, és Wolff is elismeri, az angol rövidebb távon talán még biztos megoldást jelent számukra, és talán pillanatnyilag van is kikből válogatniuk, de lassan eljön az ideje annak, hogy ők is hosszabb távra berendezkedjenek ennél. „A Red Bullnak két nagyon tehetséges versenyzője van, a Ferrari párosát Leclerc-t és Sainzot ugyancsak nagyon tehetségesnek tartom, jól választottak. A mi rövid távú jövőnk jó kezekben van, és nem igazán a mi kezünkben, hanem Lewiséban. A közép- és hosszú távú stratégiánkat pedig még át kell gondolnunk. Emiatt ez nem egy könnyű helyzet, de szerintem jól állunk.”

A jövő márpedig kétségtelenül a George Russelleké és az Esteban Oconoké a Mercedesnél. Vajon Wolff kijelentése baljóslatú Valtteri Bottas és Sebastian Vettel számára?