×

Másoktól részvétüzenetet, Ecclestone-tól segítséget kap a Williams

Miközben Claire Williamsnek sokan gyászos hangvételű üzeneteket küldtek az istálló eladásra kínálása után, a Forma–1 korábbi vezére az új vevő keresésében segédkezhet nekik.

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)
A Williams a múlt héten jelentette be, hogy hivatalosan eladásra kínálta Forma–1-es csapatát, mivel pénzügyi nehézségei miatt új befektetőkre lesz szüksége. A teljes eladás egyelőre csak egy lehetséges forgatókönyv a sok közül, a hagyományaihoz és függetlenségéhez eddig is ragaszkodó család nem ezt az utat preferálná, és csak végszükség esetén lenne hajlandó teljesen kiszállni a csapatból.

A helyettes csapatvezető, Claire Williams elárulta, sokan máris temetni kezdték őket, holott ez a lépés szerinte inkább egy bizakodásra okot adó lehetőség Grove előtt. „Vicces, mert elég sok részvétnyilvánító e-mailt kaptam” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Becsülöm ezeket, de én tényleg pozitívan szemlélem a helyzetet: be akarjuk biztosítani a csapatunk hosszú távú jövőjét. A Williams, a Williams család mindig ezért dolgozott. A csapatot helyezzük az első helyre, valamint a sikert. A befektetés, amit keresünk, segít elérnünk ezt. Szóval ez jó dolog, és nem negatívan vagy csalódottan kéne viszonyulni hozzá. Ez talán egy nagyon szép jövőt fog biztosítani számunkra.”

 

Ecclestone is besegít

A történet szomorúságát azonban nem is annyira az eladás lehetősége, hanem az idáig vezető út adja. A Williams korábban igazi sikercsapat volt, az F1 harmadik legrégebbi és harmadik legeredményesebb gárdája, amit fájó a mezőny végén kullogva látni.

Bernie Ecclestone számára is az. A Forma–1 korábbi vezére híresen jó kapcsolatot ápol a csapat alapítójával, Sir Frank Williamsszel, és az AFP hírügynökségnek most jelezte, próbál is segíteni neki azzal, hogy maga is fut egy kört a befektetőként szóba jöhető kapcsolatainál. Őt ismerve nem alábecsülendő e segítség értéke.

Bernie Ecclestone megteszi, amit tud, hogy ne tűnjön el a Williams-csapat (Fotó: XPB)„A Williams elvesztése hatalmas veszteség lenne, ez száz százalék. Én is körbe fogok nézni, hogy találjak valakit, aki talán segíthet nekik. Egy csapat futtatása nagyon drága hobbi. Remélem, ez most nem a vég a Williams számára. Lehet, hogy egy korszak végét jelenti, de remélem, hogy ha valaki megteheti, biztosítja a pénzügyi hátterüket, mert borzalmas lenne elveszteni egy ilyen csapatot. Nem is merek belegondolni. Szegény jó öreg Franknek annyira keményen kellett dolgoznia, hogy versenyképessé tegye ezt a csapatot, és sikerült neki. Nem lenne jó, ha most eltűnnének. Ez egy nagy múltú csapat.”

Ecclestone szerint a Williams süllyedését egyébként éppen Frank Williams háttérbe lépése indította el. „A gond az volt, hogy Frank mindent kézben tartott, irányította a csapatot. Sajnos a jelenlegi vezetőség nincs ugyanabban a helyzetben, mint Frank volt. Ő el tudta intézni a dolgokat.”

 

Brawn komoly érdeklődőkről tud

A Williams helyzetét az F1 jelenlegi sportigazgatója, Ross Brawn is sajnálattal szemléli, hiszen ők jelentették az első királykategóriás csapatát még fiatal mérnökként. „Fantasztikus múltjuk van, és a szívem csücskét jelentik, mivel sokáig náluk dolgoztam. Az F1 brutális, megméret minden második hétvégén a pályán. Itt nincs mit rejtegetni. Ha őszinték akarunk lenni, ha több évet is utolsóként zár egy csapat, annak elkerülhetetlen, hogy legyenek következményei. És sajnos ők most ide jutottak.”

Ross Brawn (Fotó: XPB)Brawn ugyanakkor úgy tudja, érdeklődők máris bejelentkeztek az istállónál, mégpedig komoly szándékkal. „A Williams helyzetére megoldást kell találni, de úgy fest, pár igazán komoly személy érdeklődik náluk. Ez azt mutatja, hogy van egy jó modell a háttérben, ami miatt komolyan fontolóra veszik ezt. Ha nem vezettünk volna be bizonyos dolgokat az F1-ben, most sokkal aggasztóbb lenne a helyzet, de így egészen stabilnak mondható” – utalt Brawn az F1 költségvetési plafonjára és egyéb válságkezelő intézkedéseire, amelyek javítják a Williams kilátásait.

„Bárki is fog érkezni hozzájuk, az alapokig le kell majd ásnia, és meg kell néznie, hogy miért nem teljesítenek jól, hogy csak az anyagiakon múlik-e, a struktúrán, vagy a hozzáálláson. Őszintén szólva nem tudom. De ki kell ezt deríteni. Lehet, hogy az anyagiak miatt van, és ha támogatást kapnak, versenyképesebbé válnak. Olyasvalakire van szükségük, aki rájön, mitől van ez.”

Claire Williams továbbra is hisz benne, hogy csapatuk fel fog tudni emelkedni a következő években. „Volt pár nagyszerű évünk, aztán pár nagyon-nagyon pocsék, ami nagyon fájdalmas volt számomra. Ezért is annyira fontos ez a befektetés, hogy legyen tőkénk elérni a céljainkat. Nem látom akadályát annak, hogy a Williams újra sikeressé váljon, és visszatérjen oda, ahol látni akarjuk, vagyis a mezőny elejére. A célom mindig is az volt, hogy a Williams újra dobogóra álljon” – fejtegette bizakodva.