Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari-főnök: Örülnék, ha Vettel a Mercedeshez menne

Ferrari-főnök: Örülnék, ha Vettel a Mercedeshez menne

La Stampa
Nem bánná Mattia Binotto, ha az új szerződést tőlük nem kapó Sebastian Vettel a legnagyobb riválisuknál kötne ki végül.

Július 5-én Ausztriában az utolsó közös szezonjának vág neki Sebastian Vettel és a Ferrari. Hogy milyen hangulatban, az még egy nagy kérdőjel. Miközben a német vélhetően szívesen maradt volna még hosszú távon a csapatnál, a vörösök úgy döntöttek, Charles Leclerc mellett kifizetődőbb lesz számukra Carlos Sainz alkalmazása, akinek van még elég ideje arra, hogy türelmesen kivárja az építkezési folyamatuk gyümölcseit.

Mattia Binotto csapatfőnök úgy véli, újonnan érkező spanyol szerzeményük tökéletesen illik a jelen Ferrarijához. „Ő egy fiatal versenyző, de már öt szezon van mögötte, és passzol a projektünkbe, mivel a csapat még erősödik, és azon dolgozik, hogy stabilan nyerő csapattá váljon. A hozzáállásunk is passzol. Remek párost fog alkotni Charles-lal” – vélekedett az olasz La Stampának.

Kérdés, mi lesz 2020 után Vettel sorsa. A középmezőnyben hiába van még sok üres ülés, számos csapat jelezte már, hogy nem reális opció számára a négyszeres világbajnok, és sokan vélik úgy, hogy a versenyzőt sem érdekelné egy kevésbé versenyképes autó. Az F1-es pályafutásának folytatására így a legnagyobb esély akkor lenne, ha a címvédő Mercedes-csapat alkalmazná őt. Toto Wolff csapatfőnök a közelmúltban ugyanakkor egyértelművé tette, számukra Vettel csak amolyan B-tervként jöhet szóba, abban az esetben, ha versenyzőkérdésüket nem tudnák házon belül megoldani. Ez azt sugallja, hogy Lewis Hamilton mellett Valtteri Bottas és George Russell is elsőbbséget élvez az osztráknál.

Mattia Binotto és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Binottót megkérdezték, mit szólna hozzá, ha az a Vettel, aki nekik nem kellett, legnagyobb riválisuk autójában, egy Mercedesben landolna. „Ő egy négyszeres világbajnok, megérdemli, hogy élcsapat tagja legyen. Ha a Mercedeshez menne, én örülnék neki” – állította a szakember.

Vettel kapcsán egyébként megjegyezte, azért is tettek bejelentést még a szezonrajt előtt a 2021-es felállásukról, hogy növeljék Vettel esélyeit az üléskeresésben. „Azért döntöttünk így, hogy Sebastian is tisztán láthasson. El kell most gondolkodnia a jövőjén, és nem késlekedhettünk tovább a döntésünkkel. Így volt helyes rá nézve, és ő ezt tudta is értékelni” – magyarázta.

Miközben a Mercedest vannak, akik bírálják amiatt, hogy folyton csak emlegeti utánpótlásprogramját, de még egy juniorját sem léptette elő a gyári csapathoz, ezúttal a tavaly Charles Leclerc-rel bátran játszó Ferrari is konzervatívabb volt ebből a szempontból, és egy „külsős” tehetség mellett tette le a voksát. Pedig érv éppen a saját nevelésű versenyzőjük, Antonio Giovinazzi mellett is szólt: a belső rivalizálás szempontjából valószínűleg könnyebb helyzetet teremtett volna az olasz Leclerc mellett.

Binotto szerint egyszerű oka van annak, hogy nem pártfogoltjukat választották: még nem érzik kellően felkészültnek a feladatra. „Antonio a mi utánpótlás-versenyzőnk, de még korai lett volna ez neki. A Ferrarihoz szerződni az első szezonja után az Alfa-Saubertől túl nagy nyomást jelentett volna számára” – indokolta, miért hagyták őt inkább az Alfa Romeónál.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak