×

2022-ben készül el az Aston Martin új központja

A tervezettnél egy évvel később, 2020 augusztusában költözik át új főhadiszállására a Racing Point (akkor már Aston Martin) F1-es csapata, miután a koronavírus világjárvány hatásai miatt lelassultak a kivitelezési munkálatok.

Aston Martin (Fotó: Red Bull)
A silverstone-i alakulat a 2021-es nyári szünetben szeretett volna átköltözni az addig elkészülő új bázisra, ami a jelenleg használt szomszédságában épül. A koronavírus világjárvány azonban ebben is beleszólt. Mivel a munkálatok megcsúsztak, a költözés leghamarabb télen lett volna megvalósítható, ehelyett azonban az istálló még jobban kitolja a határidőt, 2022 nyarára.

„Az új gyár el fog készülni” – jelentette ki a csapatvezető, Otmar Szafnauer. „Felépítjük, mert szükségünk van rá. Szükségünk van rá a versenyképesség miatt, szükségünk van rá, mert Aston Martinná változunk, és mert a jelenlegi, 1990 óta működő létesítményt már kinőttük.”

„Egyedül annyi történt, hogy a koronavírus világjárvány miatt az időpontokkal egy kicsit megcsúsztunk. Nem tudtunk túl sokat dolgozni. Úgy döntöttünk, hogy az új gyárba való beköltözés időpontját megváltoztatjuk, vagy akár egy évvel eltoljuk. A legjobb időpont a költözködéshez az augusztus, hiszen akkor tartjuk a nyári szünetet. Eredetileg 2021 augusztusában költözünk volna, de ezt most eltoljuk 2022 augusztusára” – magyarázta.

Otmar Szafnauer (Fotó: XPB)Szafnauer kijelentette, a csapat egyáltalán nem esett kétségbe a késés miatt, sőt ebben is igyekszik megtalálni a lehetőséget, és a pozitívumokat. Vagyis szeretnék kihasználni, hogy több idő szakadt a nyakukba a költözés és a komolyabb építkezés előtt.

„Most valószínűleg lesz öt-hat pluszhónapunk, és ezt az időt arra szánjuk, hogy versenyképesebb ajánlatokat szerezzünk az építkezésekhez, és megbizonyosodjunk arról, elég részletesek-e a tervek. Minél részletesebb egy terv, annál könnyebb megbecsülni a költségeket, és ilyenkor jobb döntéseket is hozhatunk. A vírushelyzettel is számolnunk kell, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. De van időnk a tervezésre, és az óvintézkedésekre is. Részletesebben dolgozhatunk, és ez segít abban is, hogy takarékosodjunk a munkálatokkal” – fogalmazott.

Mióta bejelentették, hogy a Racing Point 2021-től Aston Martinként folytatja, természetesen a tervek is módosultak némileg. Kiderült például, hogy az új gyárépületbe költözik majd a britek közúti autókkal foglalkozó tervezői részlege is, melynek tagjai jelenleg a Red Bull technológiai központjában dolgoznak. „Itt lesz a tervezőcsapat, de lesz egy konferenciaközpont és egy marketingközponti s. Szép kis kampusz lesz ez az Aston Martin számára” – jegyezte meg Szafnauer.