Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari az FIA-val összefogva keresi első női versenyzőit

A Ferrari az FIA-val összefogva keresi első női versenyzőit

Ferrari, FIA
Új közös programot indított az FIA és a Ferrari, melynek keretében női versenyzőtehetségek után fognak kutatni. Két év múlva ezzel akár két női versenyző is a vörösök juniorprogramjába kerülhet.

A Ferrari a múlt év végén jelezte, hogy miközben büszke a 2009-ben alapított versenyzőakadémiájára, a jövőben szeretné női tagokkal bővíteni azt, így hozzájárulva a női versenyzőtehetségek támogatásához. E céljukhoz most egy új kezdeményezéssel léptek közelebb: összefogtak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nők a Motorsportban Bizottságával, és egy négyéves tehetségkutató programot hirdettek meg.

Az új program keretében az FIA és a Ferrari a 12 és 16 éves korosztályban közösen fogja kutatni a tehetséges versenyzőlányokat, és anyagilag és szakmailag is támogatni fogják a képzésüket, valamint a legmagasabb szintű formaautós kategóriákban való előmenetelüket.

Kezdésként máris összeállítottak egy 20 versenyző nevét tartalmazó listát. Az FIA előzetes válogatása után öt országból választottak ki tehetségeket, és meghívták őket a Paul Ricard-versenypálya Winfield versenyzőiskolájába, ahol októberben felmérik őket. Ott kiválasztják a 12 legjobbat, majd újabb F4-es tesztekkel szűkítik tovább a kört. A legsikeresebb 4 versenyző egy hétre a Ferrari Akadémia maranellói központjába utazhat novemberben, aztán a legtöbbre hivatott versenyzőnőnek a Ferrari valamely nemzeti Forma–4-es bajnokságban biztosít majd versenylehetőséget, továbbá felveheti a Ferrari Akadémia tagjai közé. Ezt a kiválasztási folyamatot aztán 2022-re megismétlik, így két év múlva akár már két női tagja is lehet a Ferrari Akadémiának.

A Ferrari Akadémia tagjai (Fotó: Ferrari) A Ferrari Akadémia tagjai (Fotó: Ferrari)

„Örömmel működünk együtt az FIA-val a ’Girls on Track – Rising Stars’ program keretében” – nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari F1-es csapatfőnöke. „Hisszük, hogy kifizetődő, amikor fiatalok fejlődését segítjük az autósportban. A Ferrari Akadémia már bő egy évtizede működik, és nemcsak azért, hogy egyszerűen kiválasszuk a legjobb versenyzőket, hanem azért is, hogy segítsük a kulturális, technikai és erkölcsi oktatásukat. Most ezt a programot terjesztjük ki a fiatal női versenyzőkre, akik az autósportba akarnak jutni. Noha nincs konkrét fal, ami elkülönítené őket, tudjuk, hogy a nők számára nehezebb előrébb jutni ebben a mezőnyben. Ezért is vágunk bele lelkesen az FIA-val ebbe a kezdeményezésbe. Még több fiatal nőt szeretnénk bemutatni ebben a fantasztikus sportágban. És ki tudja, egy nap talán majd lesz női versenyzője a Forma–1-nek is, 1976 óta először.”

Michel Mouton, az FIA Nők a Motorsportban Bizottságának elnöke elmondta: „Ez a kezdeményezés egy újabb nagy előrelépést jelent a sportágban, mellyel egy nagy lehetőségünk nyílik arra, hogy támogassuk a fiatal női versenyzőket, és segítsük a fejlődésüket. A Ferrarival való együttműködés fantasztikus, elismerése annak a fejlődésnek, amit a Bizottság az elmúlt tíz év során elért a munkájával. Ez egy izgalmas, több évre szóló megállapodás, ami reményeim szerint azt eredményezi majd, hogy a két legjobb versenyző a Ferrari két első női versenyzője lesz.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak