Musorujsag
Élő Eredmények

Még csak érdeklődést sem mutatott Vettel az Aston Martin iránt

Még csak érdeklődést sem mutatott Vettel az Aston Martin iránt

F1 Nation
Nem is érdeklődött Sebastian Vettel a jövő évtől az Aston Martin gyári csapataként versenyző Racing Pointnál. Ez árulkodhat a szándékairól?

A rózsaszín istállót több szakértő is lehetséges alternatívaként „kínálta” a Ferraritól távozó négyszeres világbajnoknak az F1-es pályafutása folytatásához, amennyiben a Mercedes nem ad neki lehetőséget. Érvelésük, hogy a Racing Point Lawrence Stroll érkezése miatt már biztos háttérrel rendelkezik, épül az új gyáruk és szélcsatornájuk, 2021-től pedig a fellendíteni vágyott sportautógyártó, az Aston Martin veszi őket nevére, kvázi gyári csapatként.

Otmar Szafnauer csapatfőnök ugyanakkor már több ízben is kijelentette, számukra nem opció Sebastian Vettel, mivel mindkét jelenlegi versenyzőjükkel, Sergio Pérezzel és Lance Stroll-lal is hosszabb távú szerződésben állnak, elégedettek a párosukkal. Az együttműködésükre az esély tehát a nullához közelít, az ettől függetlenül viszont a versenyző nem ismertetett szándékai felől még érdekes lehet, hogy áll a helyzet Vettel részéről.

Az F1 Nation című podcastnak Szafnauer ennek kapcsán elárulta, Vettelt sem érdekli az Aston Martin-lehetőség, legalábbis egyszer sem kereste őket, még csak puhatolózásként sem. „Már jó ideje barátok vagyunk Sebbel, ismertem őt már azelőtt, hogy Forma–1-es versenyző lett volna. Engem nem hívott föl, szóval nem volt közöttük semmilyen beszélgetés” – fogalmazott.

Ez akár arra utaló jel is lehet, hogy Vettelt valóban nem hozza lázba a középmezőnybe való visszalépés, sem az évekig tartó csapatépítés lehetősége.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Szafnauer szerint Vettelben maradt még potenciál arra, hogy folytassa. „Nem beszélhetek a nevében, de azt mindannyian tudjuk, hogy mennyire jó munkát végzett. Már a Toro Rosso versenyzőjeként is nyerni tudott, ami fantasztikus volt. Aztán jöttek a bajnoki címek. Volt pár nagyszerű versenye, és harminckét évesen még mindig egészen fiatal, szóval vannak még előtte jó évek. A döntést azonban neki kell meghoznia.”

Vettel ugyanakkor kényszerpályán mozog, hiszen miután a Ferrari és a Red Bull ajtaja zárva előtte, és a Mercedestől is olyan üzenetek érkeznek, hogy esélytelen az ülésükre, nem kínálkozik számára olyan lehetőség, amely rövid távon sikereket ígérhet.

Korábbi csapattársa, Mark Webber szerint a legreálisabb választás Vettel számára, hogy 2021-ben szünetet tart, és megvárja, hogy 2022-re egy jobb lehetősége adódjon. „Szerintem egy évet ki fog hagyni. Remélem, hogy meg tudja újítani önmagát, és újra olyan lelki állapotba tud kerülni, hogy versenyezni akar a Forma–1-ben. Nem lesz könnyű, a harmincas éveiben már kicsit tovább tart a visszaszokás” – vélekedett az ausztrál.

Borítókép: Otmar Szafnauer és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak