×

Távozik posztjáról a Mercedes sikerembere

Noha a Mercedes kötelékét még nem hagyja el, július elsején távozik posztjáról a csillagosok motorrészlegének vezetője, Andy Cowell. Az elismert szakember januárban döntötte el, hogy háttérbe vonul.

Motor Racing - Formula One World Championship - Singapore Grand Prix - Preparation Day - Singapore, Singapore Mercedes (Fotó: Price / XPB Images)
Cowell 16 éve ált munkába a Mercedes motorrészlegén, aminek 2014 óta ő a vezetője. A rutinos szakember komoly szerepet játszott a németek V6-os turbómotorjának kifejlesztésében, ami a hibridéra elején kulcsfontosságú eleme volt az istálló sikereinek (bár az erőforrások terén csökkentek a különbségek, a csapat diadalmenete továbbra sem ért véget).

Hogy távozik posztjáról, azt a Mercedes jelentette be hétfő délután egy hivatalos közleményben. A hír a nyilvánosság számára ugyan meglepetésként hatott, az illetékesek jó ideje tudták már, hogy Cowell távozik, a szakember ugyanis már januárban jelezte ebbéli szándékát.

A „sikerember” hivatalos július elsején távozik majd posztjáról, feladatait pedig egy szakértői csoport tagjai között osztják majd föl. Ami Cowellt illeti, ő a közlemény szövege szerint 2021 elejéig mindenképp együtt fog működni utódaival, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, miközben egy nagyobb, jövőbeli projektről is konzultál majd a Mercedesszel.

Ami az utódokat illeti, az F1-es erőforrás fejlesztéséért Hywel Thomas felel majd ügyvezetőként, Adam Allsopp motormérnökként, Richard Stevens üzemeltetési igazgatóként valamint Ronald Ballhaus pénzügyi- és informatikai vezetőként.

Andy Cowell ( Fotó: Moy / XPB Images)„Andy munkája kulcsfontosságú tényezője volt az elmúlt évek bajnoki sikereinek” – mondta az átszervezés kapcsán a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff. „Kiemelkedő mértékben hozzájárult a motorsportos örökségünkhöz. Én 2013 óta dolgozom vele, és tudom, nagyon sikeres lesz a következő kihívásban is, amibe belefog. A filozófiánk mindig is az volt, hogy a győztes csapat egy dinamikusan változó szervezet, maga a változás pedig minden társaság fejődéshez hozzátartozik” – magyarázta.

„Örülök, hogy együtt tudunk működni egy új vezetői struktúra létrehozásában a motorrészleg erősségeinek kiemelésével. Ez erős helyzetbe hozhat bennünket a következő években, melyek során továbbra is arra törekszünk majd, hogy referenciaértéket hozzunk létre a Forma–1-ben és a Forma–E-ben is” – folytatta az osztrák szakember.

„16 a Mercedes motorrészlegén töltött év után úgy döntöttem, ez a megfelelő alkalom a továbblépéshez, egy új mérnöki, üzleti tevékenység kereséséhez” – kezdte Cowell. „Nagyra értékelem, hogy Markus és Toto segítségével meghatározhattam a vállalat jövőbeli vezetői struktúráját. Maximálisan bízom abban, hogy a csapat képes lesz a további fejlődésre. Megtisztelő volt a Mercedesnek dolgozni, főleg az, hogy hét évig vezethettem a motorrészleget. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki ilyen csodás lehetőségekhez juttatott és kihívások elé állított. Főleg Ola Källeniusnak, aki bátran támogatott engem 2006-ban” – zárta gondolatát.

A Mercedes erőforrása, a PU106B Hybrid (Fotó: Daimler Media)