Musorujsag
Élő Eredmények

Virtuálisan fejre állt, de Leclerc kedvet kapott a valódi Le Mans-hoz

Virtuálisan fejre állt, de Leclerc kedvet kapott a valódi Le Mans-hoz

Twitter, F1,
Nem volt egy átütő siker a Forma–1-es résztvevők számára a hétvégén megrendezett virtuális Le Mans-i 24 órás, ám a még fejre is álló Charles Leclerc így is kedvet kapott a valós viadalon való részvételhez.

Két kategóriában összesen 50 csapat állt rajthoz a szombat délután rajtolt és vasárnap délután leintett virtuális Le Mans-i 24 órás szimulátorversenyen, számos aktív vagy korábbi Forma–1-es résztvevővel. A győzelmet végül az F1-es Williams e-sportos alakulata, a Rebellion Williams nyerte, melynek kvartettjét a Haas tartalékversenyzője, Louis Delétraz, a GT-versenyző Raffale Marciello és két profi lengyel szimulátoros, Nikodem Wisniewski és Kuba Brzezinski alkotta.

A királykategóriás szereplők peches napot töltöttek a gép előtt. A Redline színeiben versenyző Max Verstappen és Lando Norris az élről estek ki – legalábbis átmenetileg. A holland egyik etapján történt egy rövid lefagyás, ami miatt nekiütközött egy riválisának. Csapatuk visszaesett a második pozícióba, ám az autó megsérült, így a Red Bull F1-es versenyzője föladta a küzdelmet. Aztán később egy piros zászló jött, ami lehetőséget adott nekik az újraindulásra, ám hatalmas hátrányuk miatt az élmezőnybe már nem térhettek vissza.

A nemrég a legendák virtuális versenyén villogó Fernando Alonso is balesetbe keveredett, és ennek következtében állt később félre – furcsa ok miatt. Ő Simona de Silverstróval ütközött, amiért a bírák stop-and-go büntetéssel sújtották, ám pechjére pont az egyik tankolása előtt. A játék nem engedte neki, hogy előbb tankoljon és csak a következő körben töltse le a büntetését: először jött a szankció, majd a pályára visszatérve kifogyott az üzemanyaga… Ezzel nemcsak ő, egy másik korábbi F1-es Rubens Barrichello is búcsúzott.

Miközben az említettek az LMP-kategóriában küzdöttek, a Ferrari két saját nevelésű versenyzője, Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi a GTE-seknél versenyzett. Csak a 18. helyen értek célba, hiába álltak egy ideig még a 2. pozícióban is. Leclerc-éket technikai gubancok zavarták, a monacói egy ízben emiatt még a feje tetejére is állította virtuális autóját, ami után nem tudta eldönteni „sírjon-e vagy nevessen”.

Az elmúlt hónapokban aktív szimulátorossá vált monacói az eredménnyel nem volt elégedett, ám a Le Mans-i verseny olyannyira megtetszett neki, hogy jelezte, egy nap szeretne a valódi változatán is részt venni. „Köszönet mindenkinek, aki biztatott az elmúlt huszonnégy órában! Az első nyolc-kilenc óra nagyon élvezetes volt, a pozíciókért harcoltunk. Aztán a szerverhiba után már csak az volt a cél, hogy célba érjünk, de még így is élveztem. Most már csak azt szeretném, hogy egyszer a valódi Le Mans-t is teljesítsem” – mondta a kétszeres F1-es futamgyőztes.

Az F1-esek közül a legjobb eredményt Pierre Gasly érte el, aki a korábbi Toro Rosso-versenyző, Jean-Éric Vergne Veloce-csapatával lett 5., míg a 2009-es világbajnok, Jenson Button csapatát a 9. helyen intette le a virtuális kockás zászló.

Borítókép: Fotó: Charles Leclerc/Twitter

További tartalmak