×

Ricciardo elmagyarázta, miért volt sietős megegyezni a McLarennel

Hiába tűnik korainak, Daniel Ricciardo elmagyarázta, miért nem várhatott a 2021-es csapatváltással kapcsolatos döntésével, és annak okairól is beszélt.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Preparation Day - Thursday - Melbourne, Australia Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Mindössze két hét választ el minket a 2020-as Forma–1-es szezonkezdéstől, de már több mint két hónap telt el azóta, hogy Daniel Ricciardo és a McLaren bejelentették, 2021-től együtt folytatják. E korai döntés sokakat meglepett, a Mercedes és a Renault csapatfőnöke is furcsának tartotta a sietséget. Toto Wolff szerint csak rosszat tehet egy versenyző és egy csapat szezonjának, ha már annak rajta előtt tudatában vannak a válásuknak, Cyril Abiteboul pedig azt nehezményezte, hogy versenyzője még csak esélyt sem adott a Renault-nak arra, hogy bizonyítsa, sokat javult tavaly óta, és rászolgált a bizalomra.

Ricciardo az F1 Nation című podcastnak nyilatkozott arról, miért jött létre ilyen meglepően korán az egyezségük, és miért írt alá látatlanban, anélkül, hogy pontos képet kapott volna a 2020-as erőviszonyokról. „(Sebastian) Vettel bejelentése a Ferrarival mindent beindított. Onnantól minden felgyorsult Carlos (Sainz) körül is. Noha úgy tűnhetett, még van idő, szerintem nem volt már. Ez volt a döntés ideje” – jelentette ki.

„Akkoriban még az sem volt biztos, hogy júliusban versenyezni kezdünk, és még ha teljesítettünk is volna pár versenyt, az sem mutatta volna meg a teljes képet. Augusztusig, szeptemberig is eljuthattunk volna, mire pontosat tudunk az erőviszonyokról, és addigra már túl késő lett volna, ha az ember akar valamit.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)Ricciardo tehát azért is döntött ilyen hamar, mert attól tartott, később gyorsan bezárulhatnak előtte a lehetőségek. Választása egyben azt is jelzi, nagyobb potenciált lát a McLarenben a felemelkedésre, mint a Renault-ban. „Nagyjából képet kapsz arról, milyen lehetőségeid vannak az irántad érdeklődő csapatoknál. És különösen most, a szünetben elgondolkodhattál azon, melyikük kínál jobb kilátásokat a többinél. A szerint választasz, amit akkor éppen érzel. Ki tudja? Ha a tavalyi évet veszem alapul, ők voltak az a csapat, amely a legnagyobb visszhangot keltette. Igen, a Mercedes újra megnyerte a bajnokságot, de a McLaren volt az a csapat, amely a legnagyobb előrelépést érte el mindenki közül. Ez biztató volt. Ilyesmikre tud csak alapozni az ember, valamint a jövőképre. Ők motort váltanak jövőre, és ez izgatottá teszi őket” – sorolta, milyen tényezőket vett számításba.

Hozzátette azonban: „Még most is nehéz beszélni erről, mert semmi esetre sem volt ez egy egyszerű döntés. 2020-ból sok mindent nem láttunk még, emiatt nehéz volt.”

Hogy mi billentette mégis a McLaren felé a mérleg nyelvét, azt nem konkretizálta. „Az idő majd megmondja! Nem volt egy konkrét döntő tényező. Ez egyértelműen más volt, mint a helyzet a Red Bull-lal. Ott úgy éreztem, már jó ideje együtt vagyunk, folyamatosan próbálkoztunk, és bár nyertünk versenyeket, bajnokságot nem. Úgy éreztem váltanom kellett. Most nem volt ennyire tiszta a kép. Egyfelől mondható az, hogy (a Renault-val) nem értük el a célunkat tavaly, másfelől nem is vártam azt, hogy nyerjünk. Nem is tudom… Semmiképpen sem könnyű választás, ez biztos” – hangsúlyozta.

F1 Legendák szombaton az M4 Sporton! 12:15 Alain Prost - 13:05 Ayrton Senna