×

10-12 ezer vírustesztre készülnek a két ausztriai F1-es versenyen

Több mint tízezer vírusteszt elvégzésére készül az F1-es Osztrák Nagydíjat segítő cég. A mezőny spielbergi tartózkodása idején elképesztő munka vár rájuk.

Fotó: XPB
Próbál a lehető legbiztonságosabb körülményeket teremteni a Forma–1 a bajnoksága újraindításához. Óvintézkedéseik egyik központi részét a teljes mezőny, az összes résztvevő folyamatos tesztelésre jelenti. A július 3-a és 5-e között az Osztrák Nagydíjnak, majd egy héttel később a Stájer Nagydíjnak otthont adó Red Bull Ringen nagy is a készültség: a szervezőket a tesztelésben segítő magáncég, az Eurofins Genomics elképesztő számú vizsgálattal számol a 10 nap során.

„Mindenki, aki a Ringen dolgozik – nagyjából háromezer személy, akik a vörös zónában mozognak – csak egy negatív COVID-19-es vírusteszttel léphetnek be a munkaterületre, és ez az igazolás nem lehet régebbi négy naposnál. A helyieket a pálya környékén fogjuk tesztelni” – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak Siegfried Schnabl, a tesztelő cég ausztriai és kelet-európai részlegének vezetője.

A két nagydíj közötti időszakban összesen várhatóan 10-12 ezer tesztet fognak végrehajtani a koronavírusra. A szakember kiemelte, a jövő héttől 20-ra növelik a pálya környékén felállított tesztállomások számát, és nagyjából 50 fős személyzettel fognak dolgozni, akik a Forma–1, az FIA, valamint a szervezők embereit is folyamatosan vizsgálni fogják. „Minden öt napban mindenki tesztelve lesz” – bocsátotta előre.

Fotó: XPBA begyűjtött mintákat naponta két turnusban szállítják az ebersbergi laborjukba, ahol a hét minden napján 24 órában dolgoznak. Ezzel naponta akár 25 ezer teszt végrehajtására is lenne kapacitásuk. A vizsgálatok eredményeit 16-24 órán belül garantálják.

„A tesztelt személyek kapnak egy vonalkódot, amellyel bekerülnek az adatbázisba. Ez teljesen névtelen, a hibalehetőség kizárva. Lesz egy vonalkódunk és egy számunk, így nem tudjuk, mely személyt takarják. Egy higiéniai menedzserrel működünk együtt, őt fogjuk informálni mindenről” – magyarázta Schnabl, akinek cége az FIA-val kötött megállapodás értelmében már az elutazás előtt áll a csapatok rendelkezésére a különböző országokban működtetett laborjain keresztül.

A mezőny első tesztelésére már a nagydíjhétvége előtt sor kerül: az elutazásra engedélyt csak azon személyek kapnak, akik bizonyítottan egészségesek.