Musorujsag
Élő Eredmények

Dühös a Mercedesre a Williams: ők nyúlják le a főszponzorukat?

Dühös a Mercedesre a Williams: ők nyúlják le a főszponzorukat?

Racefans
Sajtóértesülés szerint a világbajnok Mercedes-csapathoz nyergelhet át a Williamsszel a kényszerszünet közepén szakító főszponzor – és ez feszültté teheti a két csapat viszonyát.

Május végén jelentette be a Williams F1-es csapata, hogy miután komoly veszteséget könyvelt el, és szüksége van a mielőbbi tőkére, eladásra kínálja versenycsapata egy részét vagy egészét. E lépésre nemcsak a bajnokságban mutatott gyengélkedésük és az emiatt megcsappant bevételeik kényszerítették a mezőny harmadik legrégebbi gárdáját, hanem az is, hogy főtámogatójukkal, a Rokittal azonnali hatállyal szerződést bontottak.

Utóbbi lépés már csak azért is volt váratlan, mert a britek múlt nyáron 2023-ig hosszabbították meg az eleve 2022-ig szóló megállapodásukat. A szakítás pontos okát nem részletezték a felek. Claire Williams helyettes csapatfőnök hangsúlyozta, a csapat részéről nem történt szerződésszegés, miközben a mobiltelefonokat gyártó vállalat csak annyit jelzett, nem pénzhiány vagy az autósportból való kiszállásuk az ok, hiszen egyéb támogatói tevékenységeiket folytatják, többek között az idén szünetelő W Series névadó szponzorai is ők maradnak.

A történet ezzel azonban még nem ért véget. A Racefans most arról számolt be, hogy a Rokit egy másik F1-es csapathoz nyergelhet át, mégpedig a Williamst 2014 óta motorral ellátó címvédőhöz, a Mercedeshez. Értesülésük szerint logóik már a jövő hétvégi Osztrák Nagydíjon fölkerülnek az Ezüstnyilakra. Mindez azt sugallja, hogy a Williamsszel a csapat gyenge szereplése miatt szakíthattak, valamint azért, mert kínálkozott számukra egy jobb reklámlehetőség a sorozaton belül.

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

Ez a lépés a Racefans szerint feszültté tette a két istálló viszonyát. Miközben a Mercedes nem erősítette meg a Rokittel kötött megállapodásukat, csupán annyit közölt, hogy folyamatosan tárgyalnak potenciális új partnerekkel, a Williams szóvivője elmondta: „Sokkolt minket, hogy a csapat, amellyel hosszú idő óta együttműködünk, aláírt a Rokittel. Különösen annak ismeretében, ami történt.”

Úgy tudni, nem a Mercedes volt azonban az egyetlen csapat, amely érdeklődést mutatott a Rokit iránt. A lap úgy tudja, a csillagosok mellett a Ferrari, valamint a két gyári csapat szatellitje, a Racing Point, illetve a Haas is egyeztetett a brit márkával, mielőtt az megegyezett volna a Mercedesszel.

A Williams a Racefans szerint most jogi lépéseket fontolgat: perrel próbál elégtételt venni a vele idő előtt szerződést bontó Rokiten. A gárda a becslések szerint évi 25 millió dolláros támogatást bukott el főszponzora kiszállásával, ami az eredeti szerződésük 2023-as lejártáig összesen 100 millió dolláros veszteséget jelent számukra. Ez nagyban hozzájárulhatott az eladási folyamat megindításához és sürgőssé tette az új befektetők keresését.

A Williams már jelezte, Ausztriára megújítja idei autója festését, melyben eredetileg a Rokit kedvéért kapott szerepet a cég piros motívuma. A vállalat emellett az istálló hivatalos nevéből is eltűnik.

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak