×

A győzelmi mámor a legfőbb ellenfele a járvány miatti szigornak?

Nem éppen ezt várnánk a járvány idején történő versenyzés egyik legnagyobb kihívásának, ám a Red Bull főnöke szerint a győzelmi ünneplés jelentheti a legfőbb veszélyt az óvintézkedésekre…

Fotó: XPB
A hétvégén újraindul a Forma–1-es bajnokság, ám a sorozat még messze nem tér vissza a normalitáshoz. Amíg a világjárvány jelen van, nem is térhet vissza. Az év első versenyein nem lesznek nézők, a mezőnynek szigorú protokollt kell majd követnie, melynek részeként a versenyeket megelőző és követő folyamatokat is jelentősen megváltoztatták. Nem lesz hagyományos dobogós díjátadó, sem tömeg a rajtrácson a verseny előtt, nehogy érintkezzenek egymással a különböző istállókhoz tartozók, mi több, a csapatok még házon belül is igyekeznek elkülöníteni, akit csak tudnak.

A sorozat nagy alapossággal tervezett meg mindent, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye a versenyközeget, ám a Red Bull főnöke szerint mindez abban a pillanatban összeomolhat, hogy az egyik gárda egyik versenyzője győztesként átszeli a célvonalat. Christian Horner amondó, a legfőbb veszélyt a siker utáni ünneplés jelenti majd, amelynél az érzelmek vehetik át az irányítást a tudatosság fölött.

„A legérdekesebb a rajtrács és a futamot követő procedúra lesz. Mit kellene csinálnunk? Egy jó eredmény után összeérinteni a könyökünket? A verseny után mindenki tele van érzelmekkel, és nagy fegyelemre lesz szükség” – mondta az ünneplés kapcsán.

Fotó: XPBA futballban már láthattunk példát arra, hogyan válnak pillanatok alatt semmissé a gondosan előkészített előírások a mámor beköszöntével. A német Bundesligában például előzetesen külön kérték a játékosokat, hogy gól után ne ölelgessék egymást, ám az első alkalmak után ez hamar a feledés homályába veszett. A múlt hétvégén a Bayern München játékosait is hiába tájékoztatták arról, hogy a bajnoki salátástál átvételéhez a kezdőkör vonalán sorakozzanak föl, a trófeájuk közelségében senki sem nézegette a vonalakat és méregette a távolságot…

E probléma egy kicsit Horner korábbi versenyzőjét, Daniel Ricciardót is aggasztja, akinek meg kell majd erőltetnie magát, hogy be tudja tartani az új normákat. „Én egy ölelkezős típus vagyok, szeretek embereket ölelgetni. Ez most megváltozik” – mondta az ausztrál. „Most muszáj lesz tartanom a távolságot, és új módszereket kell találnunk egymás ölelgetésére, főleg egy jó eredmény után. De mindent meg fogunk tenni, hogy tartsuk a távolságot a paddockban. Szóval nem lesz ölelgetés – egyelőre nem” – mondta a közvetlenségéről híres Renault-versenyző.