×

A távozás tudata szárnyakat adhat Vettelnek?

Valamikor 2018 első felében láthattuk legutóbb csúcsformában és magabiztosan versenyezni Sebastian Vettelt. Szakértők szerint most éppen a távozásának tudata hozza majd vissza a régi énjét.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Amióta a Ferrari bejelentette, hogy nem hosszabbít szerződést Sebastian Vettellel, sok találgatás folyt arról, hogyan viszonyulnak majd egymáshoz a váló felek, és milyen negatív hatásai lehetnek a búcsúnak akár a versenyző kiszolgálására, akár a csapat hangulatára. Arról viszont kevesebb szó esett, lehet-e pozitív következménye is a szakításnak. A korábbi F1-es versenyző Martin Brundle szerint lesz.

A brit Sky Sports jelenlegi szakkommentátora maga is nehezen tudja elképzelni, hogy Vettelt a történtek után a Ferrari bárhogyan is zabolázni tudja, ám szerinte éppen ez teheti olyan felszabadulttá, amilyennek már rég nem láthattuk. „Én arra számítok, hogy Vettel szárnyalni fog” – jelentette ki a The Race-nek. „A múltban nem igazán érdekelték a csapatutasítások Mark Webberrel a Red Bullnál, és Charles Leclerc-rel sem a Ferrarinál, szóval nem lesz az érdeke követni ezeket. Önmagáért fog versenyezni, és szerintem nagyszerű lesz. Azt nem hinném, hogy lelassult volna, de talán a közelharcokban kicsit romlott az ítélőképessége. Izgalmas lesz. A Ferrari nyilván a jövő emberét, Leclerc-t fogja favorizálni, de sokan erre azt mondanák, hogy már tavaly is ezt tette.”

Brundle maga is volt olyan helyzetben versenyzőként, mint most Vettel. 1992-ben abban a tudatban versenyezte végig az idény jelentős részét, hogy a Benetton nem ad neki több lehetőséget, és Michael Schumacherre épít. „Ebben most az az igazán bizarr, hogy már a szezonrajt előtt eldőlt. Normál esetben az efféle döntések a szezon kétharmadánál születnek meg. Ilyenkor amolyan nemkívánatos személyként sétálsz be a garázsba, mert a csapat nem akarja, hogy bármit is megtudj a következő évről. Csak apróságok ezek, például az emberek félrenéznek. Amikor csatlakozol egy csapathoz, mindenki izgatott, örül neked. Amikor távozóban vagy, akkor kellemetlen az egész, és át kell gázolnod ezen. Az viszont segíthet, hogy a versenyek gyorsan jönnek majd egymás után” – jósolta Vettelnek.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)Brundle kollégája, Johnny Herbert szerint ez a helyzet egyfajta könnyebbséget is jelent majd a ferrarisnak. „Talán nem is annyira rossz szituáció ez, mivel már nem lesz rajta semmilyen nyomás, ami mindig részét képezte a problémának” – utalt Vettel esetleges felszabadultságára. „Lewis Hamiltonnak nem nyomja teher a vállát, mindig Vettel volt az, akinek küzdenie kellett a győzelmekért, a bajnoki címért, és aki a hátán cipelte a Ferrarit, a tifosit, Olaszországot. Most ez az egész lekerül róla” – mutatott rá.

Hogy mit hoz a jövő Vettel számára, azt Herbert sem tudja, abban viszont biztos, hogy még lobog a tűz a németben. „Én kedvelem Sebastiant versenyzőként, tetszik az érzelmessége. Egy versenyző mindig a legjobbat akarja nyújtani, a Ferrarinál mindig lesz esély a győzelemre, szóval a motiváció is mindig meglesz. Ha nem lenne  motivált, már távozott volna. A szenvedély tehát megvan. Hogy a jövőben a családjával akar-e lenni, vagy F1-es autóban ülne? Meglepődnék, ha kisétálna a sportágból. Szerintem szeretne világbajnok lenni egy másik csapattal, ahogyan a barátjának, Michael Schumachernek sikerült a Ferrarival. Ez nem történt meg. De hogy föladja? Lehet, hogy a legjobb lehetősége már elúszott, de egy versenyző mindig megy tovább, és álmodik tovább. Én nem látom semmi jelét annak, hogy nála ez már nincs meg.”

Az esetleges visszavonulás kapcsán a korábbi versenyző kiemelte, csakis Vettel tudhatja, képes-e még a javulásra, és azt is, az előző szezonokban látott hibái a megkopott képességeire, vagy inkább a csapaton belüli sajátos helyzetére, a nagy nyomásra vezethetők-e vissza. „Mindig jobban kell vezetned, mint korábban bármikor, és ha ezt nem érzed lehetségesnek, akkor eljött az ideje abbahagyni. Lewisnál én még nem érzem azt, hogy elérte volna a csúcspontot. Ő azt mondja, élete formájában van, Sebastiannál ezt nem igazán érzem. Hogy ezt azt jelentené-e, hogy már belátta? Talán. Nem tudom. Csakis ő tudhatja, milyen teljesítményre képes.”