×

Főnöke szerint a McLaren megoldotta az anyagi gondokat

Pozitívan nyilatkozott a McLaren anyagi helyzete kapcsán a cég ügyvezetője, Zak Brown. Leszögezte, a nehézségek végre megoldódtak, erről pedig még a hét vége előtt egy hivatalos bejelentés is érkezik majd.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Alaposan megviselte a koronavírus világjárvány és annak nyomában érkező gazdasági visszaesés a McLaren F1-es csapatát, valamint a gárda anyacégét (a McLaren Csoportot): már korábban kiderült, komoly elbocsátásokkal terveznek, a hónap közepén pedig fölmerült, adott esetben az F1-es csapat egy részét (20-30 százalékát) is hajlandóak eladni.

Eközben több alkalommal próbáltak készpénzhez jutni, a brit kormány azonban elutasította hitelkérelmüket, a főhadiszállás és a történelmi autók jelzálogosítása pedig házon belüli „nézeteltérést” váltott ki – az indítványról majd a bíróság határoz.

Hétfőn aztán kiderült, a bahreini nemzeti banktól 150 millió fontos hitelt kaptak (többek között a közös résztulajdonos segítségének hála), így egy időre most fellélegezhetnek. Hogy már látszik a fény az alagút végén, azt az ügyvezető, Zak Brown is elmondta, amikor nemrég arról beszélt, a csapatnak sikerült megoldania az anyagi gondokat.

Zak Brown (Fotó: XPB)„A problémák megoldódtak” – jelentette ki az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva. „A következő napokban pozitív hírekkel jelentkezünk” – tette hozzá, utalva arra, hogy hamarosan hivatalos formában is fölfedik a „megoldást”.

A McLaren kapcsán fölmerült, az új szélcsatorna tervezését is leállították, Brown azonban jelezte, mindezt jó okkal tették, és nem engedték el végleg a megújulást. „Amikor kitört a világjárvány, minden programot leállítottunk. A részvényesek először látni szerették volna, hogyan alakul a helyzet. Most, hogy a pénzügyi gondokat megoldottuk, lassan minden program újraindul. Persze továbbra is van némi bizonytalanság” – mondta.

„Még mindig nem tudjuk, hány verseny lesz a szezonban, és azt sem, mekkora bevétellel számolhatunk. Azt sem tudjuk, lesz-e második hulláma a járványnak, szóval óvatosak vagyunk” – fogalmazott, mielőtt végül jelezte, a költségcsökkentő szabályozásoknak hála a McLaren a jövőben összeszedheti magát, és reményei szerint visszatérhet az élmezőnybe. „Maximálisan ki tudjuk majd használni a költséglimitet, és a terveknek megfelelően tudjuk megvalósítani a terveinket. Egy erős pilótapárossal együtt ez visszavezethet minket az élre. Újra játékban vagyunk!”