×

Megkapta a 150 millió fontos kölcsönt a McLaren

A McLaren megkapta a 150 millió fontos kölcsönt a bahreini nemzeti banktól (NBB), ezzel pedig valamelyest enyhültek az istálló pénzügyi nehézségei, melyek a Forma–1-es szerepvállalásra is hatással lehettek volna.

Fotó: XPB
A királykategóriás alakulatot is magában foglaló McLaren Csoport alaposan megszenvedi a koronavírus világjárvány hatására bekövetkező gazdasági visszaesést, a pénzügyi nehézségek enyhítésére tett kísérletei pedig rendre akadályba ütköztek: először a brit állam utasította vissza hitelkérelmüket, majd házon belül támadt némi „nézeteltérés”.

A tulajdonosi kör egyes tagjai ugyanis nem támogatták az elképzelést, miszerint a McLaren a főhadiszállás és a történelmi autók elzálogosításával akar pénzhez jutni, így a folyamat elindításához az alakulatnak bírósághoz kellett fordulnia.

Lando Norris (Fotó: XPB)Mivel az idő szorítja őket (állítólag 280 millió fontot kellene szerezniük július 17-ig, ellenkező estben ugyanis akár fizetésképtelenné is válhatnak), más lehetőségeket is kerestek. Az egyik ilyen volt a 150 millió fontos kölcsönkérelem az NBB-től, ami most, a szezon első versenyének hetében meg is kapott az alakulat.

A hitel egy „baráti társaságtól” érkezik, a bahreini nemzeti bank ugyanis 44 százalékban a Mumtalakat Holding Company tulajdona, ami a McLaren Forma–1-es csapatát is 56 százalékban birtokolja.

A kölcsön (mellyel kapcsolatban az NBB ma adott ki egy hivatalos közleményt) most nagyobb mozgásteret biztosít a McLaren számára, ami mást újrafinanszírozási megoldásokat is kereshet és véghezviheti korábbi terveit is. Ezen felül pedig nagy segítség lehet abban, hogy az alakulatnál minden visszakerüljön a megszokott kerékvágásba a hétvégi Osztrák Nagydíj előtt.