Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepő lépés: fekete autóra vált a Mercedes!

Meglepő lépés: fekete autóra vált a Mercedes!

Mercedes
Váratlanul új festéssel rukkolt elő a Mercedes címvédő Forma–1-es csapata: a fekete festéssel a sokszínűség és a rasszizmus elleni küzdelem fontosságát hirdetik.

Úgy tűnik, 2020-ban nem hívhatjuk többé „Ezüstnyílnak” a Mercedest. A csillagos csapat, amely az 1930-as évek óta büszkén küldte pályára ezüstszínben az autóit, az az évnyitó Osztrák Nagydíj hetét egy váratlan bejelentéssel kezdte: közölte, hogy idén fekete autóval fog versenyezni a bajnokságban.

A váltás hátterében az áll, hogy a csapat ily módon kívánja hirdetni: a rasszizmus ellen van, a sokszínűség mellett áll. E drasztikus lépésre azok után szánták el magukat, hogy nemrég az F1 is meghirdette hasonló témájú programját, valamint versenyzőjük, Lewis Hamilton is létrehozta a „Hamilton Bizottságot”, amely feketéket fog támogatni abban, hogy a sportágba kerüljenek mérnöki és tudományos szerepkörökben.

A Mercedes bejelentésében kiemelte, azóta, hogy az elmúlt öt hétben a világ számos országában megmozdultak a „Black Lives Matter” kampány keretében, csapatuk az alkalmazottai körében felmérte, mi a véleményük a témáról, és hogyan tudnának csapatként fellépni az ügyben. Így jutottak el a festés módosításához. „Büszkék vagyunk a kultúránkra és az értékeinkre, minden egyes személy hozzájárulását megbecsüljük, és a csapatunk tagjai azt mondták, azt tapasztalják, hogy befogadó csapat vagyunk. Azonban az alkalmazottainknak mindössze három százaléka tartozik kisebbségi etnikumba, miközben csak az embereink 12%-a nő. A sokszínűség hiánya azt mutatja, hogy új szemléletmódra van szükségünk, hogy a társadalom sok rétegéből bevonzzuk a tehetségeket, és szeretnénk pozitív lépésekkel elérni ezt” – írták.

Kiemelték, autójuk fekete festése nem alkalmi, az egész 2020-as évet ezzel tervezik teljesíteni, hogy hirdessék célkitűzésüket, és jelezzék, ők a rasszizmus és a diszkrimináció ellen vannak. Emellett az „End racism” (Vessünk véget a rasszizmusnak) és a „We Race As One” (az F1 új kampánya) feliratokat is elhelyezték a W11-esen, miközben hamarosan egy saját sokszínűségért indított programról is bejelentést fognak tenni.

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Toto Wolff csapatfőnök kiemelte: „A rasszizmusnak nincs helye a társadalmunkban – a Mercedes őszintén vallja ezt. De hisszük, hogy ezt hinni és így gondolkodni nem elegendő, ha közben csöndben maradunk. Szeretnénk egy globális platformon használni a hangunkat, és kiállni a tiszteletért, az egyenlőségért. Az Ezüstnyíl 2020-ban egész évben feketében fog versenyezni, hogy megmutassuk, mennyire elhivatottan küzdünk a sokszínűségért a csapatunkon és a sportágunkon belül. Nem félünk elismerni a gyengeségünket ezen a téren, sem azt, hogy fejlődnünk kell. A festésünk a nyilvános kifejezése annak, hogy pozitív lépésekre van szükség.”

A rasszizmus elleni küzdelemben az elmúlt hetekben aktívan részt vállaló Lewis Hamilton szerint ez a megfelelő pillanat arra, hogy az emberek, a cégek és márkák tájékozódjanak e témában, és jelentős változtatásokat hajtsanak végre az egyenlőség és a befogadás szempontjából. Szavaiból kiderül, ő áll a Mercedes új kezdeményezésének hátterében. „Személy szerint megtapasztaltam, milyen a rasszizmus, láttam, hogy a családom és a barátaim is megtapasztalták, és szívemből beszélek, amikor a változásra buzdítok. Beszéltem Totóval arról, reményeim szerint mit tudnánk elérni a csapattal, és azt mondtam, nagyon fontos, hogy egységesen álljunk ki. Óriási köszönetet szeretnék mondani Totónak és a Mercedes elnökségének, hogy meghallgattak, hogy beszéltünk, hogy megértették az érzéseimet, a tapasztalataimat, és hogy most ezt a jelentős üzenetet közvetítik a változásért, a fejlődésért.”

„Szeretnénk olyan örökséget hátrahagyni, ami túlmutat a sporton, és szeretnénk élen járni, elkezdeni kiépíteni a nagyobb sokszínűséget a sportágunkon belül. Ez erős üzenetet fog közvetíteni, és másokat is arra fog bátorítani, hogy kezdeményezzenek párbeszédet arról, hogyan lehetne véghez vinni a változást” – mondta a hatszoros világbajnok.

A Mercedes ezzel a második csapat, amely módosított autója kinézetén a szezonrajt előtt. A múlt héten a főszponzorával szakító Williams mutatta be gépe új külsejét. Az év első versenyhétvégéjét ezen a héten, július 3-a és 5-e között tartják Ausztriában.

Borítókép: A Mercedes új fekete festése (Fotó: Mercedes)

További tartalmak