Musorujsag
Élő Eredmények

Kisebb baleset a Red Bullnál a Spielbergbe érkezéskor

Kisebb baleset a Red Bullnál a Spielbergbe érkezéskor

Speedweek, Kronen Zeintung
Kisebb balesettel indult a Red Bull hete az F1-es évnyitónak otthont adó hazai pályán, árulta el Helmut Marko, aki helyzetjelentést is adott az előkészületekről.

Ezen a hétvégén végre útjára indul a Forma–1 2020-as bajnoksága. Az első két nagydíj helyszíne Ausztria, azon belül a Red Bull Ring lesz, ahol már javában épül a megszokottól lényegesen eltérő F1-es „város”. Motorhome-ok ezúttal nem lesznek, helyüket egyszerű konténerépületek és sátrak veszik át, és a garázsok mögé vezényelt kamionokat is távolabb parkolják le, mint szokták.

A pálya körül a beszámolók szerint már javában zajlanak a koronavírus-tesztek és egyéb vizsgálatok. Egyelőre négy állomás dolgozik, akik a pálya személyzetét, a pályabírókat és a már ott lévő csapattagokat vizsgálják. „Már szinte a be- és kilélegzést is szabályozzák, de azért nem olyan rossza a helyzet, amilyennek kinéz. Egyszerűen vendéglátóként muszáj rendkívül óvatosnak lennünk” – magyarázta a Kronen Zeitungnak Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, aki közvetítőként meghatározó szerepet vállalt abban, hogy megvalósulhat a július eleji két ausztriai verseny.

A pályára már a csapatok felszerelése is folyamatosan érkezik, miközben a helyiek már előkészítették a terepet a mezőnynek a „beköltözésre”. „Június 29-e óta a Ringet hermetikusan elzártuk” – mesélte Marko már a Servus TV-nek egy hétfő esti műsorban. „Kizárólag akkreditált, negatív teszttel rendelkező személyek léphetnek a pálya területére. Most kezdődött az építkezés, és ha ez véget ér, a létesítményekért felelős emberek el is hagyják a pályát.”

Fotó: XPB

Többek között már a Red Bull F1-es csapatának szállítmányai is a helyszínre érkeztek, és mint azt Marko elárulta, volt is egy kisebb balesetük az egyik autóval. „De ez a kamion csak a tartozékokat szállította, szerencsére nem a versenyautókat. Úgy hallottam, hogy a jármű azóta már újra az utakat rója” – mondta az esetről, megerősítve, hogy senki sem sérült meg.

A spielbergi előkészületeket hétfőn egy heves eső nehezítette, amely itt-ott áradásokat is okozott. A munka Marko szerint viszont megy tovább. „Most a garázsok belsejét építik fel, szerdán már érkeznek a szerelők, csütörtökön pedig a mérnökök és a versenyzők. Akkor már valóban beindul minden.”

A hangulat persze teljesen más lesz, hiszen nézők jó ideig még nem ülhetnek fel az F1-es nagydíjak lelátóira. Marko ennek kapcsán elárulta, a Red Bullnak már van ötlete arra, mit kezdjen az ürességgel. „Nem is a Red Bull lennénk, ha nem történne valami ezen a téren. Viszont a részleteket még nem ismerem” – fogalmazott.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

A következő két hétben Ausztrián lesz a világ szeme. Az első F1-es hétvégék egyben az új F1-es protokoll tesztjét is jelentik, amely irányt mutat majd az összes többi versenyrendező számára is. A stájer sportszövetség első embere a Servus TV adásának másik vendégeként elmondta, kétsége sincs afelől, hogy sikerrel vizsgázik a Red Bull mint szervező. „Remélhetőleg tudjuk majd élvezni ezt az eseményt. A legmagasabb egészségügyi hatóság a tartományé, és minden összeállt. A Red Bull és a Projekt Splielberg nagyon profin dolgoznak, és nagyon jól megy a közös munka.  Úgy vélem, minden jól fog menni. Igazi mércét fogunk jelenteni az egész sport számára a lebonyolítás és az óvintézkedések szempontjából” – fogalmazott Christopher Drexler.

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjére július 3-a és 5-e között kerül sor, majd egy hét múlva Stájer Nagydíj néven újabb versenyt rendeznek a Red Bull Ringen.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak