Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Leclerc-rel jött a politika – azt meg Vettel nem szereti

Marko: Leclerc-rel jött a politika – azt meg Vettel nem szereti

Auto Bild Motorsport
Nem Charles Leclerc tehetsége, hanem a vele érkező átpolitizált viszonyok miatt ábrándulhatott ki Sebastian Vettel a Ferrariból Helmut Marko szerint. Vajon a Red Bullnál 2022-ben sem lesz esélye a németnek?

Májusban jelentette be a Ferrari, hogy nem hosszabbít szerződést Sebastian Vettellel, ám az azóta eltelt bő egy hónap nem hozott előrelépést a versenyző jövőjével kapcsolatban. Egyelőre sem az nem világos, akarja-e folytatni az F1-es pályafutását, sem az, ha igen, milyenek az esélyei erre 2021-ben.

A Vettellel négy világbajnoki címet nyerő Helmut Markót nem lepte meg a ferraris szakítás. A Red Bull tanácsadójának annak hátteréről is megvan a véleménye. „Nem igazán lepett meg. Az utóbbi hónapokban már kezdett kirajzolódni ez. Úgy vélem, elveszítette a hitét a Ferrariban. Igen, Leclerc miatt, de nem azért, mert annyira tehetséges. Úgy látom, Leclerc környezete egy csomó politikát hozott magával. Vettel pedig ezt nem szereti. Ő csak a gázba akar taposni, nyerni akar, és nem fölösleges energiát pazarolni a csapaton belüli politizálásra. Remélem, hogy a Ferrari az utolsó szezonjában megadja neki a lehetőséget a képességeinek bizonyítására” – mondta Marko az Auto Bild Motorsportnak.

Hogy a bizonyításra milyen esélye lesz a 2020-as autóval, annak kapcsán az osztrák bizonytalan. „Nem szabad leírni sem a csapatot, sem Vettelt. Viszont az az érzésem, hogy Sebastian idén nem kap olyan autót, amivel a bajnokságért fog tudni küzdeni. Remélem, hogy tévedek. Az F1 izgalmasabb, amikor kettőnél több csapat küzd egymással a címért” – utalt arra, hogy a Mercedest és a Red Bullt tartja esélyesnek.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Vettel jövője kapcsán a tanácsadó elmondta, nehezen tudja elképzelni, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff Lewis Hamilton mellé szerződtesse a négyszeres bajnokot. Emiatt jó esélyt lát arra, hogy korábbi fölfedezettje egyéves szünetet tartson 2021-ben. „Természetesen nagy veszteség lenne. Hallani pletykákat, hogy 2021-ben Hamilton csapattársa lehetne a Mercedesnél, ezek a médiában földrengést generáltak. Ez sok mindent elmond. Viszont tartok tőle, hogy a Mercedes főnöke, Toto Wolff nem fog belemenni abba, hogy létrejöjjön az évszázad párosítása. Sebastiannak ez esetben muszáj lesz kivennie egy év szabadságot, aztán mérlegelheti, milyenek az esélyei 2022-re. Még elég fiatal ehhez.”

Marko korábban már többször tisztázta, hogy a Red Bullnál Vettelnek nincs esélye, mivel csapatuk Max Verstappen köré épül, és a büdzséjük sem bírna el két ilyen kaliberű versenyzőt. Arról viszont nemigen kérdezték, hosszabb távon, akár 2022-től vagy később változhat-e az álláspontjuk. Mostani szavai nem zárták ki teljesen e lehetőséget. „Szerződésben állunk Max Verstappennel és Alexander Albonnal. Pillanatnyilag így állnak a dolgok. A Forma–1-ben viszont bármikor bármi megváltozhat. A mostani szezon után – bármikor is lesz vége –, többet fogunk tudni” – mondta sejtelmesen Marko.

Borítókép: Sebastian Vettel és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak