Musorujsag
Élő Eredmények

Rendőrség: A kukkolók veszélybe sodorhatják az F1-es futamot

Rendőrség: A kukkolók veszélybe sodorhatják az F1-es futamot

Autosport, Speedweek
Akár a Forma–1-es versenyt is veszélybe sodorhatják azok a szurkolók, akik a pályán kívülről próbálnak leskelődni a zárt kapus versenyeken – figyelmeztetett a silverstone-i rendőrség.

Buborékba zárt buborékok sorával és teljesen újragondolt procedúrákkal igyekszik biztosítani a Forma–1 mezőnye, hogy a koronavírus-járvány idején is biztonságban le tudják bonyolítani a versenyeket, és Ausztrália után ne kelljen újabb nagydíjhétvégét lefújni azért, mert egy egész csapatot megbénít egy pozitív eset. Ennek érdekében szigorúan odafigyelnek a távolságtartásra, és még túlbiztosítani is készek magukat.

A sorozat emellett arra is figyel, hogy az adott helyszínre ne gyakoroljon semmilyen hatást járványügyi szempontból, ezért közönség nem látogathatja majd az év első nyolc versenyét. Ezen intézkedéseknek ugyanakkor megvan a maga veszélye is: a kizárt, mégis kíváncsi nézők így is gondolhatják úgy, hogy a helyszínre mennek, és legalább a kerítésen kívülről leskelődve figyelik a 2020-as autókat. Ez akár a pályán kívüli csoportosuláshoz is vezethet, amit a szervezők nyilván szeretnének elkerülni.

Ezzel számolva az augusztusi Brit Nagydíjnak és a 70. Évforduló Nagydíjának otthont adó Silverstone rendfenntartásáért felelős northamptonshire-i rendőrség hétfőn kiadott egy közleményt, melyben felhívta a szurkolók figyelmét, hogy súlyos következményei lehetnek, ha feltűnnek a pálya körül, és akár még a nagydíjat is lefújhatják miattuk. „Az esemény szervezői szigorú és határozott intézkedésekkel készültek, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés lehetőségét, védjék a személyzetüket, az esemény embereit, a helyi közösséget. A területen bármilyen ellenőrizetlen gyülekezés veszélyeztetheti az eseményt, de akár az egész Forma–1-es szezont is” – közölte a rendőrség.

A silverstone-i pálya első embere, Stuart Pringle külön is megkérte az F1-et szerető briteket, hogy maradjanak távol a pályától a nagydíjhétvégéken . „A brit F1-es szurkolók a legszenvedélyesebbek a világon, de most arra kérjük őket, hogy meg se próbáljanak Silverstone területére utazni ebben a két augusztusi hétben. A 2020-as egy rendhagyó év, sok áldozatot kellett hoznunk sokunknak. A motorsport-társadalomnak össze kell dolgoznia, hogy ne nehezítsük a Forma–1-es szezont, és segítenünk kell Silverstone-t a szomszédok védelmében” – fogalmazott.

Fotó: XPB

Az esemény rendészeti főfelügyelője, Dennis Murphy eközben hangsúlyozta, szigorú ellenőrzések lesznek a pálya környékén, és mindenkit visszafordítanak, aki „kémkedni” igyekszik. „Megértjük, hogy a szurkolók szeretnének közel kerülni a pályához a versenyek idején, de sajnos ez idén nem lesz lehetséges, a területekre való belépést szigorúan korlátozzuk. Azt kérem a szurkolóktól, hogy otthonról kövessék az eseményeket, mivel nem megengedett és nem is lehetséges a kerítések körül nézelődni. Aki ezzel próbálkozik, azt visszafordítják a silverstone-i biztonságiak és a rendőrök, akik szigorúan fogják figyelni a területe” – bocsátotta előre.

A kíváncsiskodó szurkolók esetleges felbukkanásával az év első két versenyének otthont adó Red Bull Ring is számol. Főleg úgy, hogy tudják, Max Verstappen fanatikus hívei előtt nem léteznek akadályok. Esetükben a pálya domborzati adottságai is nehezíthetik a helyzetet: a dimbes-dombos vidék akár messziről is rálátást kínálhat a ringre.

A stájer sportszövetség első embere, Christopher Drexler úgy véli, megtették a szükséges óvintézkedéseket, és azon lesznek, hogy a közönség a tévék előtt ülve is megfelelő élményben részesüljön. „Max Verstappen szurkolóitól minden kitelik, és ezt a kérdést is alaposan átgondoltuk. A döntő a tévéközvetítés képe lesz, az számít. Ha megfelelő lesz, azzal a hollandokat odahaza is elégedetté tehetjük. Aztán majd 2021-ben jöhet a nagy fesztivál a versenyen” – fogalmazott.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak