×

Tartalékos F1-hadosztály: ők jelentik a védőhálót a járvány idején

A sajátos járványhelyzet miatt a megszokottnál talán nagyobb figyelem irányul az F1-es csapatok tartalékosaira. A Red Bull és a Renault is döntött már arról, kit ültet autóba, ha valamelyik versenyzőjük kidől.

Szergej Szirotkin (Fotó: XPB)
Mindent elkövet a Forma–1, hogy a mezőny egyetlen tagja se fertőződjön meg koronavírussal a bajnokság hétvégi újraindulása után, ám százszázalékos garanciát még a szigorú óvintézkedések sem biztosítanak erre. Ennek megfelelően az elővigyázatossághoz az is hozzátartozik, hogy a csapatok felkészülnek a legrosszabb eshetőségre: bizonyos alkalmazottaik, köztük a versenyzők helyettesítésére.

„Szinte minden csapatnak lesz tartalékversenyzője a Red Bull Ringen. És a szerelőknek is lesznek helyetteseik. Ezek a személyek utazásra készen állnak, és mindannyiukat tesztelték már” – adott helyzetjelentést a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a Servus TV-nek nyilatkozva.

Egyúttal azt is megerősítette, hogy ki lesz az ő tartalékversenyzőjük. „Ha valaki pozitív tesztet produkál, az nem versenyezhet. Nálunk a brazil Sergio Sette Camara lesz a helyszínen tartalékosként” – nevezte meg a korábban még a McLaren fejlesztőversenyzőjeként tevékenykedő, de aztán a Red Bull-programba került versenyzőt.

Sergio Sette Camara (Fotó: XPB)Kedden eközben egy másik csapat, a Renault is bejelentést tett tartalékosáról. Ők 2019-hez hasonlóan most is a Williams korábbi versenyzőjét, Szergej Szirotkint tartják készenlétben. Az orosz a múlt évben a franciák partnerével, a McLarennel is megállapodott arról, hogy szükség esetén beugró lesz. A wokingiak ugyanakkor a Mercedesszel kötött 2021-es motorpartneri szerződésük keretében lehetőséget kaptak arra, hogy a csillagosok tartalékosai közül válasszanak, vagyis számukra Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez is elérhető lesz.

A Renault a bejelentés kapcsán kiemelte, a 24 éves Szirotkin kellő tapasztalattal rendelkezik már, számos alkalommal tesztelt velük, és jelen lesz az Osztrák Nagydíjon. „A jelenlegi helyzetben muszáj előre készülnünk minden eshetőségre” – nyilatkozta Cyril Abiteboul csapatfőnök. „Szergejt már nagyon jól ismerjük, és ő is ismeri a csapatot. Örömmel várjuk vissza őt Ausztriában.”

Szirotkin hozzátette: „Megértem, mennyire fontos egy csapat számára, hogy legyen készenlétben egy versenyzője, aki adott esetben gyorsan be tud ugrani, főleg a mostani helyzetben. Én formában maradtam, összeszedett vagyok, jól felkészültem arra, hogy újra az F1-ben versenyezzek, és alig várom, hogy viszontlássam a renault-s barátaimat.”

A Renault Daniel Ricciardóval és a visszatérő Esteban Oconnal vág neki a 2020-as szezonnak, miközben előbbi versenyző helyére valakit keresnie kell majd 2021-re. Szirotkin talán reménykedhet, hogy ő is a listájukra kerül.

 

Kik lennének beugrók a többi csapatnál?

Ami a többi istállót illeti, a Mercedes már év elején bejelentette, hogy Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez lesz a két tartalékosa. A Ferrari szükség esetén Antonio Giovinazzihoz fordulhatna, mivel hivatalosan ő a beugrójuk. Az olasz viszont az Alfa Romeo állandó versenyzője, így akár a fejlesztőversenyző Pascal Wehrlein is szóba jöhetne a vörösöknél, igaz, ő már három éve nem vezetett F1-es autót.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)A McLaren és a Racing Point vélhetően a Mercedes tartalékosaitól kérne segítséget, az Alfa Romeónál a majd a DTM-ben is versenyző Robert Kubica a hivatalos tartalékos, de tavaly még az indycaros Marcus Ericsson is a rendelkezésükre állt.

A Haas két fiatalt, Louis Delétraz-t és Pietro Fittipaldit jelölte meg csereembernek, ők már teszteltek is a csapattal korábban; míg a Williamsnél a sok fejlesztőversenyző (a többiek: Dan Ticktum, Jamie Chardwick, Roy Nissany) közül Jack Aitken számít hivatalos harmadik számúnak.