×

Büntetőpontok: Vettel és Ricciardo jól járt a rajt csúszásával

Miközben az F1-es bajnokság szünetelt, az idő nem állt meg – márpedig a büntetőpontok rendszere ahhoz van kötve. Nézzük, honnan várja a mezőny a szezonrajtot, és kik jártak a legjobban ilyen szempontból!

A versenyzők csoportképe (Fotó: XPB)
A múlt év végén megállapíthattuk: amennyiben Sebastian Vettel olyan hibaszázalékkal versenyez, mint a mögötte hagyott bő másfél évben, akár még aggódhat is. Neve mellett 2019 végén 7 büntetőpont szerepelt, és mivel ebből az első kettő csak június 9-én évült el, úgy volt, nyolc nagydíjhétvégét kell teljesítenie anélkül, hogy további 5 büntetőpont kerüljön a neve mellé, máskülönben szégyenszemre eltilthatják egy versenytől – a szisztéma bevezetése óta elsőként.

Persze így sem volt megvalósíthatatlan az eltiltás elkerülése, ám a koronavírus-járvány lényegesen könnyebbé tette a négyszeres világbajnok dolgát. A szezonrajt egészen mostanáig tolódott, így amikor a mezőnynek július 3-án először nyílik „lehetősége” arra az Osztrák Nagydíj pénteki edzésein, hogy további büntetőpontokat gyűjtsön, sokak egyenlege már lényegesen jobb képet fog festeni, mint festett volna március közepén Ausztráliában.

A büntetőpontrendszer szabályai kimondják, egy kapott pont mindössze 12 hónapig szerepel a versenyző neve mellett, azt követően elévül. Az eltiltásos büntetéshez 12 egységnek kéne összegyűlnie egy éven belül, ám erre a „bravúrra” még az ilyen szempontból legtermékenyebb versenyzők, Pastor Maldonado, Sebastian Vettel, Romain Grosjean vagy Danyiil Kvjat sem voltak képesek.

Az elévülős rendszerrel legjobban a két pontjától szabaduló Vettel mellett korábbi csapattársa, a 2019 végén szintén 7 egységet jegyző Daniel Ricciardo jár. Miután őt tavaly inkább az év elején büntetgették hibáiért, Ausztriában már csak 2 egysége lesz érvényes, vagyis a közelségéből egészen távol került a büntetéstől.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)A Renault versenyzőjéhez hasonló nyertes lesz még Kevin Magnussen és Antonio Giovinazzi, akiknek pontszáma négyről egyre olvad, miközben Romain Grosjean, Carlos Sainz, Sergio Pérez és George Russell tiszta lappal indulhat Spielbergben.

Mindez talán csak mellékes érdekességnek tűnhet, ám amennyiben beigazolódik sok résztvevő félelme, és a négy hónapos versenyhiány valóban túlzott lelkesedés és „rozsdás” megmozdulások formájában üt vissza a korai versenyeken, cseppet sem mindegy, kinek mennyire kell óvatosnak lennie – vagy éppen mennyire lehet bátor.

Innen nézve egyébként még mindig Vettelnek a legkényelmetlenebb a helyzete, hiszen 5 pontjával Ausztriában is a lista élén fog állni.

A büntetőpontok változása az Osztrák Nagydíj előtt:

Grafika: Boxutca