×

Räikkönen: A média felőlem maradhat otthon – egész évben!

Megváltoztatta-e Kimi Räikkönen jövőről alkotott elképzelését a családdal, az otthon nyugalmában eltöltött négy hónap?

Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Preparation Day - Monza, Italy Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
„Furcsa lesz a visszatérés ilyen körülmények között” – állapította meg az ausztriai szezonrajt kapcsán Kimi Räikkönen csapata versenyelőzetesében. Elsősorban az új protokollra, a nézők nélkül, távolságtartós, szájmaszkos nagydíjakra gondolt ezzel, ám van, aki szerint a közel négy hónapos kényszerpihenő talán a versenyzéssel kapcsolatban is furcsa érzéseket kelt majd 2007 bajnokában.

Honfitársa, Mika Salo szerint legalábbis van esély arra, hogy a családdal töltött hosszú idő új megvilágításba helyezi az F1-es szereplést a veterán számára, és a visszavonulás felé tereli őt. „Nehéz megmondani, Kimi hogyan reagálhat erre a hosszú vakációra. Lehet, hogy az volt a megállapítása, hogy a szabadság szórakoztató, és a versenyzés már nem annyira érdekes. Mindenki reméli, hogy Kimi folytatni fogja, de mind tudjuk, hogy ez csak rajta áll” – elmélkedett a korábbi F1-es versenyző a finn MTV-nek.

Salo szerint az sem lesz mellékes szempont, milyen formában fog versenyezni az Alfa Romeo. A téli tesztek az egyik leglassabb csapatnak mutatták a svájciakat, és a korábbi versenyző nem érzi azt, hogy a középmezőny élére kerülhetnek. „Nem egyszerű helyzet ez Kimi számára. Noha a csapat neve megváltozott (ti. Sauberről), a problémáik még ugyanazok. Kimi talán még a pontszerzésért sem küzdhet majd minden versenyen” – tette hozzá.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)Hogy mit is gondol valójában Räikkönen a hosszú kényszerpihenőről, arról ő maga beszélt a német Motorsport-Magazinnak. Az oldal sajátos módon, WhatsAppon keresztül készített interjút az alfással a tétlenség időszakáról. „Mi az idő nagy részét Finnországban töltöttük, a családdal voltam, és normális dolgokat csináltam. Nem mentünk sehová. Olyan volt ez, mint egy nyári szünet” – állapította meg.

A visszatérés kapcsán hozzátette, kicsit sem bánja, hogy a korlátozások miatt az év első versenyein kevesebben lesznek a paddockban. „A média felőlem maradhat otthon – egész évben. Nekem mindegy lenne!” – mondta viccelődve az interjúadást híresen utáló bajnok.

Räikkönen tehát boldogan elvan az F1 ezen oldala nélkül – a kérdés csak az, szereti-e még annyira a versenyzést, hogy annak minden hátulütője ellenére, a média majdani teljes visszatérése után folytassa 2021-ben.

Szavaiból kiderül, a sajtón kívül más is van, ami egyáltalán nem hiányzott neki az elmúlt hónapokban. „Nem bánom, hogy nem kell annyi időt a repülőn ülnöm. Számomra ez a normális élet, a Forma–1 sok szempontból nem normális. Végső soron az egész csak üzlet. Ha a normális életről van szó, ennek ahhoz nem sok köze van. Sok időt vesz el az életünkből, de nem ez az első számú az életben. Vannak fontosabb dolgok is a Forma–1-nél” – vetette össze az elmúlt időszak nyugalmát az F1-es szezon intenzitásával.

Szavai egyértelmű képet festenek arról is, hová helyezi a rangsorban a családot, és hová a versenyzést.

Fotó: Kimi Räikkönen/InstagramA kérdésre, mindez változtatott-e a folytatással kapcsolatos álláspontján, ugyanakkor rávágta: „Még csak el sem gondolkodtam ezen. Nem sietek a döntéssel. Várjuk meg, mi történik, hogyan megy a versenyzés, és majd erre építkezhetünk” – jelentette ki.

Döntést tehát még nem hozott a jövőjéről, így egyelőre csak a 2020-as szereplése biztos. Ez az idény pedig hozhat számára egy rekordot. Räikkönen jelenleg 312 nagydíjrajtot jegyez, és ha az F1-es bajnokság eljut 10 versenyig, utoléri a legtöbb F1-es futamot teljesítő Rubens Barrichellót, ami megsüvegelendő eredmény lenne. Még úgy is, hogy tudjuk, a legkevésbé sem érdekli a „Jégembert”…