Musorujsag
Élő Eredmények

Versenyezni indult a McLaren – nem félve Melbourne megismétlődésétől

Versenyezni indult a McLaren – nem félve Melbourne megismétlődésétől

McLaren, Motorsport
Szerdán külön repülővel indult az F1-es évnyitó helyszínére a McLaren csapata. A Melbourne-ben koronavírusos eset miatt visszalépő gárda nem tart attól, hogy megismétlődnek a márciusi események.

Narancssárga (az F1 új ‘We Race As One’ kampányát népszerűsítő) pólóba öltözött emberek állnak körbe egy repülőgépet, maszk a kézben, de csak a fotó erejéig. Ezzel a képpel adta hírül a McLaren, hogy szerdán útnak indult az idénynyitó Osztrák Nagydíj helyszínére. Külön repülőgéppel, fokozott elővigyázatossággal, tanulva a márciusi történésekből és az azóta az egész világot sújtó koronavírus-járvány sajátosságaiból.

„Ez hivatalos: VERSENYEZNI MEGYÜNK! Több mint 1000 nap után… Tomasso már készen áll” – írta némi túlzással a valójában bő 200 napja utoljára versenyző Carlos Sainz immáron a gép fedélzetéről bejelentkezve közösségi oldalán. Maszkban, mérnöke mellett ülve.

Emlékezhetünk, éppen a McLaren csapata volt a „kiváltója” annak, hogy március közepén a Forma–1 lefújta az ausztráliai idénynyitóját. Akkor a csapat egyik szerelője kapta el a betegséget, aminek következtében az istálló azonnal visszalépett a nagydíjtól.

A mostani utazásuk előtti napon online sajtótájékoztatót tartó csapatfőnök, Andreas Seidl elmondta, annyira felkészültek az újrakezdésre, hogy nem tartanak a márciusi események megismétlődésétől. „Nagyon elégedett vagyok az FIA által kidolgozott tervvel, amely egyértelmű eljárásokat ír nekünk elő az ausztriai versenyhétvége kapcsán. Ausztráliához képest változott, hogy most meghatározott koncepciónk van a csapatok elkülönítésére. Ausztriában csoportonként fogunk dolgozni, és a csapatokon belül is kialakítunk további csoportokat. Az eljárás egyértelmű. Ha valakinek tünetei lesznek, azonnal tesztelni fogjuk őt és a kontaktjait, vagyis mindenkit az adott alcsoportban.”

„A teszteredményt pár órán belül megkapjuk, így lehetőségünk lesz gyorsan eldönteni, mi legyen a következő lépés. Ha valaki pozitív tesztet produkál, el kell különíteni a csapattól, és nem folytathatja a munkát. De mindenki más, akit nem érint, aki negatív, dolgozhat tovább” – magyarázta Seidl.

A McLaren melbourne-i garázsa (Fotó: MTI/EPA) A McLaren melbourne-i garázsa (Fotó: MTI/EPA)

Ausztárliában a pozitív esetet követően további 14 csapattagot köteleztek két hét karanténra, a sok kieső pedig ellehetetlenítette a versenyzésüket. A McLaren akkor előre eldöntötte, hogy ilyen helyzetben lemond a szereplésről. Ezúttal más a helyzet: most inkább az esetleges kidőlők helyettesítésére készülnek. Angliában készenlétben állnak tartalékosok, akiket szükség esetén azonnal Ausztriába tudnak vezényelni. Őket ugyanúgy tesztelték előzetesen, mint a versenyre utazó csapattagokat, többször is az elmúlt hetekben.

Seidl elismeri, még így van esély arra, hogy egy versenyző – akár egy kollégája fertőzöttsége révén – kihagyja a nagydíjhétvége bizonyos eseményeit, ám ettől függetlenül bízik a szigorú intézkedések hatékonyságában. „Őszintének kell lennünk: a kockázat megvan, hiszen a vírusról tudjuk, nagyon gyorsan el tud terjedni. De a sok óvintézkedést léptettünk életben, sokat teszteltünk már az érkezés előtt, és ez folytatódni fog a következő hetekben is, szóval felkészülten érkezünk Ausztriába. Tudjuk, hogy bármikor megtörténhet, egy csapattag bármikor elkaphatja a vírust, és fontos, hogy szigorúan kövessük a meghatározott eljárásokat” – fogalmazott a német szakember.

Borítókép: Fotó: McLaren

További tartalmak