Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton és a béremelés: Fejezzék be a ****kavarást!

Hamilton és a béremelés: Fejezzék be a ****kavarást!

Instagram, Racefans, Autosport
Kitalációnak nevezte Lewis Hamilton a fizetésemeléséről szóló híradásokat – az utóbbi hónapokban már nem először.

A héten a Daily Mail számolt be arról, hogy a világjárvány fizetéscsökkentő időszakában Lewis Hamilton a mostanihoz képest emelt fizetést kért a Mercedestől a szerződéshosszabbításuk feltételeként. A brit bulvárlap a versenyzőhöz közel álló forrásokra hivatkozva állította, a hatszoros világbajnok évi 50 millió dolláros bérigénnyel fordult csapatához, ami mintegy 5 millió dollárral magasabb összeg a jelenleginél.

Hasonló híresztelés már a világjárvány előtt is szárnyra kapott Hamiltonnal kapcsolatban, akkor a most megjelöltnél magasabb összegről szólt a pletyka, amit az érintett aztán teljesen alaptalannak nevezett. Most sem volt másképp: Hamilton közösségi oldalán tisztázta, semmiféle fizetési igénye nem volt, mivel még mindig nem ültek tárgyalóasztalhoz a folytatás kapcsán.

„A média folyamatosan írogat a szerződésemről és az igényeimről, de még csak nem is beszéltem erről Totóval” – írta az Instagramon. „Nincsenek igényeim, el sem kezdtük a párbeszédet. Szóval kérem, fejezzék be a sz***kavarást!”

Toto Wolff csapatfőnök egyébként éppen a hétvégén erősítette meg, hogy a Mercedes meg akarja tartani jelenlegi versenyzőpárosát, Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast. Ezzel kapcsolatban ő is hangsúlyozta, tárgyalásig még nem jutottak. „Mivel nem is láttuk egymást túl sokat, szüneteltettük ezt a beszélgetést. Bízunk ennyire egymással a versenyzőinkkel, és lehet azt mondani, hogy az F1-ben ez sokat nem ér, de a mi csapatunkban igen. Szerintem hamarosan megtesszük a következő lépést. De határidőt nem szeretnék szabni, mert nem akarok minden egyes hétvégén azokra a kérdésekre válaszolni, miért nem kötöttünk még szerződést. Nem kell sietnünk. Valamennyien akarjuk a dolgot, és ha eljön az ideje, bejelentést teszünk” – mondta.

 

Grosjean: Elfogadhatatlan, hogy Hamilton 40 milliót keres

A sportág jelenlegi helyzetében a fizetésemelések helyett inkább a fizetéscsökkentések tűnnek a reálisabb opciónak. A versenyzők érdekvédelmi szövetségének, a GPDA-nek az igazgatója, Romain Grosjean szerint Hamiltonnak már a jelenlegi bére is túlságosan magas. Mint elárulta, kollégáival már egyeztettek arról, érdemes lenne-e a jövőre bevezetendő költségvetési plafon alá vonni a versenyzői béreket is.

„Beszéltünk erről a GPDA-n belül. Volt, aki támogatta, mások ellenezték. Szerintem elfogadhatatlan, hogy Lewis Hamilton több mint negyvenmillió fontot keres, miközben vannak versenyzők, akik ugyanezért a munkáért százötvenezret kapnak” – állapította meg a Haas versenyzője.

A helyzet viszont ennél összetettebb. „Rámutattak, hogy amennyiben bevezetnénk a fizetési plafont, megtörnénk a motorsport ranglétráját. Ki fektetne bele egy fiatal versenyzőket támogató programba és fizetné a versenyeztetésüket, ha esély sem lenne rá később, hogy visszakapjon valamit a versenyzők magasabb fizetésének pár százaléka révén? Én személy szerint nem ellenzem, hogy a versenyzői fizetéseket is a költségplafon alá vonják. Viszont az biztos, hogy ez esetben egy menedzser vagy egy gyártó, aki egy vagyont ölt egy versenyzőbe, sosem kapná vissza a pénzét, ha csak a sapka alá vont fizetés húsz százalékát kapná meg.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak