Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepte Vettelt a Ferrari középmezőnybe zuhanása

Meglepte Vettelt a Ferrari középmezőnybe zuhanása

ORF, Sky Sports
A középmezőnybe süllyedt a Ferrari. Sebastian Vettel már a Q2-ben búcsúzott az Osztrák nagydíjon, de a 7. Charles Leclerc sem talált sok okot az optimizmusra.

A szabadedzések alapján érezhető volt, hogy a Ferrarinak meggyűlhet a baja a középmezőny megerősödött legjobbjaival, ám arra talán Sebastian Vettel sem számított, hogy az év első időmérő edzése számára már a második felvonással véget ér. Márpedig a Racing Point, a McLaren és a Renault annyira közel került hozzájuk, hogy a négyszeres világbajnokot sikeresen kiütötték a Q3-ból.

Ehhez persze kellett Vettel rontása is: a mindent eldöntő gyorskörét már az elején elszúrta azzal, hogy megcsúszó autóval jött ki az első kanyarból. A pálya ezen szakasza már többeken kifogott az elmúlt két napban, Vettel a legrosszabbkor bakizott.

„Nem voltam elégedett az autóval. A kanyar bejáratainál túlkormányzottabb volt, mint amit szeretek” – festett képet problémájáról Vettel. „Az autó nem volt rossz, de az időmérőn kicsit elvesztettem a ritmust. Egész hétvégén, és ma délelőtt is jobb volt, mint most. Délután kicsit melegedett az idő, ez rosszul érintett minket. Már nem tudtam úgy bízni az autó hátuljában. A Q1-ben elveszítettem a hátulját, és utána már nem tudtam visszazökkenni a ritmusba.”

Sebastian Vettel hibája az első kanyar kijáratánál (Fotó: Formula1.com) Sebastian Vettel hibája az első kanyar kijáratánál (Fotó: Formula1.com)

Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy e rossz helyezés csak a versenyzőn múlt. Charles Leclerc a másik Ferrarival 0,165 másodperccel volt gyorsabb Vettelnél a Q2-ben, és csak a 10. helyen jutott tovább. Végül a 7. hely lett az övé, amelynél segített neki a hajrában lendülő sárga zászló is.

„Nem volt könnyű időmérő edzés ez számunkra. Sajnos most itt tartunk” – állapította meg Leclerc. „Most próbáljuk a pozitívumokat keresni, de jelenleg ez nagyon nehéz. Viszont ez a módja annak, hogy előrébb tudjuk lépni, és ki tudjunk jönni ebből a nehéz időszakból. Igen, nehéz, de csapatként kell dolgoznunk, és meg kell próbálnunk holnap a legjobbat kihozni a versenyből, hogy mindenkit felrázzunk kicsit.”

A Ferrarinak nem megy Spielbergben, és ez nem jó hír sem a vasárnapi verseny, sem a jövő hétvégi második ottani nagydíj szempontjából. „Meglepődtünk, azt gondoltuk, ennél többre vagyunk képesek” – vallotta be Vettel. „A többiek talán több üzemanyaggal és talán konzervatívabban mentek a szabadedzésen.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Miközben Leclerc nehezen találta a pozitívumokat, Vettel azért próbált kapaszkodót keresni. Megállapította, hogy vasárnapra melegebb időt jósolnak, ami még hozhat változást, főleg számára. „Meglátjuk, holnap hogy alakul. Talán nem is annyira rossz a tizenegyedik hely, mivel szabadon választhatunk gumit” – emlékeztetett. „Hosszú a futam, és a versenytempónk mindig jobb. Próbálunk javítani és pár pontot szerezni.”

Vettel egyébként legutóbb a múlt évi Német Nagydíjon szorult ki a top 10-ből, akkor a 20. helyről a dobogóig tornázta fel magát az esős versenyen. Most nem kell ennyi pozíciót nyernie, de nehezebbnek is ígérkezik a dolga. „Nos, úgy tudom, holnapra nem jósolnak esőt… Sokkal nehezebb lesz holnap javítanunk. Ennek ellenére bizakodó vagyok, hogy a futamon jobbak leszünk.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak