×

Norris a második sorban: alig hitte, hogy jobb a Racing Pointnál

Ahhoz képest, hogy már szinte élcsapatnak kiáltották ki a Racing Pointot a meggyőző pénteki napja után, a McLarent váratlanul érte, hogy Lando Norris került a második rajtsorba Ausztriában.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Elszakadt a középmezőnytől a „tavalyi Mercedesszel” versenyző Racing Point – állapította meg a középcsapatok több versenyzője is az Osztrák Nagydíj pénteki napján, amelyen Sergio Pérez volt a domináló Mercedesek első számú üldözője. Többek között a mclarenes Carlos Sainz is azt nyilatkozta, túl nagynak érzi a rózsaszín autók tempóelőnyét ahhoz, hogy elhiggye, le fogják tudni győzni őket szombaton.

Nos, neki nem is sikerült, hiszen Péreztől két hellyel elmaradva a 8. pozícióban zárta a kvalifikációt (igaz, Lance Stroll előtt). Csapattársa, Lando Norris viszont szimulátoros barátjával, Max Verstappennel osztozott a második rajtsoron – két hellyel előrébb áll, mint a legjobb Racing Point-os. A brit tehetség elmondhatja, míg Alexander Albont és a vele ezredre azonos időt autózó Pérezt négy tizeddel múlta felül, Verstappentől csupán másfél tizeddel maradt el, vagyis közelebb volt az „élmezőnyhöz”, mint az üldözőkhöz.

„Volt egy elképzelésünk arról, hol szeretnénk végezni, és az elején a Racing Pointok rendkívül gyorsak voltak, így sosem hittük volna, hogy akár csak esélyünk nyílhat a legyőzésükre, vagy hogy közel kerülhetünk hozzájuk” – mesélte meglepettségükről a pályafutása eddigi legjobb időmérős helyezését jegyző Norris. „Viszont ahogy egyre kevesebb benzinünk lett az időmérőn, az autónk egyre jobban életre kelt, és sokkal jobbnak éreztem. A pálya tavaly kedvezett nekünk, ezért hittük, hogy most is passzolni fog az autónkhoz. Remélem, hogy holnap is jól megy, főleg, hogy két nagydíjunk is lesz itt.”

Lando Norris (Fotó: XPB)A részsiker tehát váratlanul jött a Racing Pointtal szemben, ám ez annyira nem teszi elbizakodottá Norrisékat, hogy ne számítsanak a rózsaszín csapat vasárnapi visszavágására. „Pénteken egyértelműen gyorsabbak voltak nálunk. És mint mondtam, tényleg nem is számítottunk erre az eredményre. A versenyen viszont sok gyors autó lesz mögöttünk, például a Ferrari, amely nagyon erős. Valamiért az időmérős tempójuk elmaradt a várttól, de a Racing Pointé is. Jó autójuk van, nagy leszorítóerővel. Szerintem a gumikra is jobban tudnak vigyázni, mint mi, szóval nehéz feladat vár ránk. De ha maradok a mostani pozíciómban, akkor nagyon elégedett leszek.”

Pérez eközben más megvilágításba helyezte Norris azon megállapítását, hogy a Racing Point a Q3-ban elmaradt a várakozástól. Mint rámutatott, valójában a második edzésrészben teljesítettek túl, köszönhetően egy szerencsés szélárnyékozásnak. „A Q3-ban a Q2-es köridőmet ismételtem meg, nem éreztem javulást. Talán hiányzott a szélárnyék, magam voltam a Q3-ban” – magyarázta, miért maradt el a javulása a hajrában. „Albonnal azonos időt mentem, de ő futotta előbb, szóval nem volt szerencsém. Amúgy jó teljesítmény volt. Tiszta volt a köröm, jól sikerült, csak túl sok időt veszítettem az egyenesekben, mivel a Q2-vel ellentétben nem volt szélárnyékom.”A mexikói híresen jól bánik a gumikkal, a pénteki versenyszimulációja pedig azt mutatta, a Racing Point akár a Red Bull-lal is képes lehet lépést tartani. „Az autónk erőssége a kiegyensúlyozottsága, ami sokat számít. Azóta stabil, hogy először pályára vittük, szóval hiszem, hogy a versenytempónk erős lesz.”