Musorujsag
Élő Eredmények

Két vizsgálat indult Hamilton ellen – veszélyben a második helye?

Két vizsgálat indult Hamilton ellen – veszélyben a második helye?

F1, FIA
Lewis Hamilton állítja, nem látta a Valtteri Bottas kicsúszása miatti sárga zászlós jelzést – az FIA viszont vizsgálatot indított ellene. És egy másik ügyben még egyet...

Furcsán alakult az év első Forma–1-es időmérő edzésének végjátéka. Valtteri Bottas úgy szerezte meg a pole pozíciót az Osztrák Nagydíjon, hogy az utolsó körét a kavicságyban zárta. A finn első körén próbált éppen javítani, amikor a négyes kanyarnál kicsúszott, és eldobta az utolsó próbálkozását. Szerencséjére csapattársa, Lewis Hamilton csak 12 ezredmásodpercre tudta megközelíteni, így az év első pole pozíciója az övé maradt.

„Maradt még idő a körben. Épp jobban álltam kicsivel a második körömön, amikor a négyesben hibáztam, és a kavicságyba kerültem. Az én hibám volt. Nem volt tökéletes, de nagyon szoros volt Lewisszal, és örülök, hogy elég volt” – kommentálta a hibáját a kvalifikáció győztese.

Miután a mezőnyből többeket a Bottas miatti sárga zászló akadályozott a javításban, Hamiltont megkérdezték, látta-e a veszélyjelzést, és befolyásolta-e a körét. „Ahogy a kanyarba érkeztem és gyorsítottam, láttam, hogy Valtteri talán letér a pályáról és visszatér. A kavicsra figyeltem a pályán, és az autót kerestem, de sehol semmi. Folytattam tovább. Aztán amikor a hatos kanyarban voltam, láttam, hogy Valtteri balra messze van. Elég gyorsan történt, és jó nagy porfelhőt láttam” – mesélte.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Miközben a körét tehát nem zavarta meg az eset, az FIA-nak szemet szúrt, hogy a veszélyjelzés ellenére nem lassított. Hamiltont emiatt beidézte a versenybíróság. Amennyiben úgy találják, hogy vétett a szabályok ellen, akár hátrasorolásos büntetésre is számíthat… Hacsak a bírák nem fogadják el mentségként, hogy a fölvert por miatt nem látta a sárga jelzést.

És ha ez nem lenne elég, az FIA duplázott. Hamiltont nem sokkal később egy másik vélt szabálysértés miatt is meghallgatásra hívták. Az FIA dokumentuma szerint lehetséges, hogy a 10-es kanyarban elhagyta a pályát, és ezzel megszegte a sportkódex szabályait, és nem követte a versenyigazgató hétvége elején kiadott jegyzeteit. Ez az eset azonban a Q3-as első körénél történt, amelynek utólagos törlése még nem jelentene bajt számára, hiszen a legjobb idejét az utolsó körén érte el.

Hamilton a vizsgálatokról még nem tudott, amikor délutánjáról beszélt. A sajtótájékoztatón elmondta, saját hibájából nem lett övé az edzéselsőség. „Valtteri nagyon jó munkát végzett ma, jobbat. De a holnapi hosszú verseny lesz. Nagyon közel vagyunk egymáshoz. Valtterinek megvannak az erős pályái az évben, ahogy nekem is, és ez itt az övé. Örülök annak, hogy ilyen szoros. Persze mindig elöl akar lenni az ember. De a vasárnap számít igazán.”

Bottas eközben duzzadt az önbizalomtól. „Már nagyon hiányzott az az adrenalinlöket, ami ezeknek a gépeknek a határon vezetése hoz. Az ember próbál a teljesítőképessége és koncentrációja csúcsán lenni, és ez nagyon élvezetes. Nekem az időmérőn sikerült kiaknáznom ezt a potenciált. Voltak bizonyos kanyarok, amelyek nem mentek, de az időmérőre összeraktam őket. Magabiztossá váltam, rátaláltam a hiányosságokra, és össze tudtam rakni a kirakóst. Nagyon élveztem. Meglepett, hogy a többi csapattal szemben ekkora előnyünk van. Lenyűgöző, mekkora erő rejlik ebben a csapatban.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A Mercedes fölénye valóban letaglózó volt. Max Verstappen bő fél másodperccel maradt el tőlük. Vasárnapra viszont nemcsak egymás ellen számít szoros csatára a két mercedeses, meggyőződésük, hogy a közepes gumin rajtolva a Red Bull-os is komoly kihívójuk lesz. „Szerintem ettől igazán szorossá válhat a verseny” – mondta Hamilton. „A gumikopás egészen magas a második szabadedzés alapján, és akkor nem is volt annyira meleg, mint most. A verseny a teljesítmény szempontjából sokkal kiegyenlítettebb lesz, mint ma. Biztos vagyok benne, hogy igazi csata vár ránk.”

A britet az időmérős fölényük lepte meg. „Egyáltalán nem számítottunk ekkora különbségre. Ez a csapa munkáját dicséri. Valtteri fantasztikus kört futott. Nem is igazán tudom, mit mondjak. Számítottunk arra, hogy harcban leszünk az első helyért, de nem tudtuk, mire képes a többi csapat. Az autó bizonyított. Ami engem illet, az autó rendben volt, csak nem sikerült összeraknom a legjobb kört. Lesz munkám, megyek vissza a tervezőasztalhoz” – ígérte.

De előbb még vár rá virtuális bírósági meghallgatás is…

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak