×

Binotto: Nem volt egy nagy megmozdulás, ezt Vettel is tudja

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Ferrari csapatfőnöke védelmébe vette Sebastian Vettelt az ausztriai megpördülése kapcsán. Gyenge manőverét és az elszalasztott lehetőséget emlegette…

Mattia Binotto (Fotó: XPB)
Megpróbálhatják bizonygatni, hogy profik módjára, az ellentéteket félresöpörve viszonyulnak a válásukat megelőző utolsó szezonhoz, Sebastian Vettel és a Ferrari csapatfőnöke csak ezen az egy nagydíjhétvégén annyiszor került ellentétbe egymással, amennyiszer tavaly egy teljes szezon alatt sem. A szakításuk körülményeiről is ellentmondásosan nyilatkoztak, és most, a német 10. hellyel zárult évnyitó versenye kapcsán is inkább egymásra mutogatnak – még ha burkoltan is.

Vettelnek azért kellett beérnie az utolsó pontszerző hellyel, mert a verseny közepén összekoccant az éppen Charles Leclerc-rel csatázó utódjával, Carlos Sainzccal és megpördült. Próbálta volna begyűjteni a lepattanót, ám ez lett a veszte: a baleset után az utolsó előtti helyre (akkor a 15. pozíció) esett vissza.

A négyszeres világbajnok a verseny után azzal ütötte el a történteket, hogy kijelentette: már az csoda, hogy csak egyszer pördült meg. A fedélzeti kamerás felvételek alátámasztották a szavait. Nem egy alkalommal mutatott be a verseny során óriási ellenkormányzást, ami bizonyította, Ferrarija valóban nehezen vezethető volt.

Ezt főnöke, Mattia Binotto is elismerte. „Nem futott ma valami jó versenyt. Nem volt elégedett az autó vezethetőségével és egyensúlyával. A beállításokkal nem volt olyan jól vezethető a kocsi, mint pénteken. Ilyen körülmények között nem hozza a legjobbját” – fogalmazott.

Sebastian Vettel balesete Carlos Sainzcal (Fotó: Formula1.com)

Sebastian Vettel balesete Carlos Sainzcal (Fotó: Formula1.com)A hiba kapcsán ugyanakkor finoman odaszúrt versenyzőjének. „Ami a megpördülést és a koccanást illeti, szerintem nem volt a legnagyobb megmozdulás a részéről. Ezt biztosan ő is tudja.”

Binotto emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy másik versenyzőjük, Charles Leclerc ki tudta használni a többiek botlását, és második lett, miközben Vettel csak egy pontot vitt haza. „Nagy kár ezért, mert jó esélye volt a pontszerzésre, hiszen a közvetlen ellenfeleink nem szereztek pontokat. Ezért nagy kár. Most rá kell jönnünk, az autó miért nem viselkedett jól.”

Utóbbiban egyetértenek Vettellel. „Rá kell jönnünk, hogy mi történt. Az biztos, hogy az autót nagyon nehéz volt ma vezetni. Mindent megpróbáltam, amit tudtam. A biztonsági autó segített minket, a vége élvezetes volt, de nem ilyen eredményt vártam” – összegzett.

Végül megjegyezte, bárhogy is alakult a versenye, a legnagyobb problémát a Ferrari gyenge tempója jelenti, amely hosszú távon aligha teszi lehetővé a további dobogós helyezéseket. „Az elsők dolgába nemigen tudtunk beleszólni. A mai nagyon kaotikus verseny volt, sok dolgunk volt a végén, de normál körülmények között szerintem az ötödik, hatodik, hetedik hely az, ami bennünk van. Sok munka vár még ránk” – állapította meg.