Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas győzött, Hamilton kilökte Albont és lecsúszott a dobogóról

Bottas győzött, Hamilton kilökte Albont és lecsúszott a dobogóról

Boxutca
A finn mögé hatalmas meglepetésre a ferraris Charles Leclerc és a mclarenes Lando Norris állhat fel a dobogóra.

Lewis Hamilton és a Mercedes számára kissé felkavaróan indult az Osztrák Nagydíj azok után, hogy az időmérő edzésen a brit által ignorált sárga zászlós periódust előbb a versenybíróság büntetlenül hagyta, majd a Red Bull új bizonyítékai alapján mégis hibásnak találta a hatszoros világbajnokot. Mindez azt jelentette, hogy a második helyről az ötödikre sorolták vissza Hamiltont, aminek köszönhetően Lando Norris és Alexander Albon elébe került.

A rajtnál aztán nem sokat javult Hamilton helyzete, bár jól helyezkedett, a harmadik kanyarnál a Red Bull thai versenyzője kissé leterelte a pálya szélére, ami miatt a Mercedes lassításra kényszerült.

A pole-ból induló Valtteri Bottas ezzel szemben hamar előnyt szerzett az őt követő Verstappen, Norris, Albon, Hamilton négyes előtt. Ahogyan azt az előzetes erőviszonyok alapján elvárni lehetett, az ötödik helyre száműzött mercedeses persze hamar feljött a harmadik helyre. Onnan pedig már nem is kellett lépnie! A Red Bull ugyanis önként lábon lőtte magát, „lesántult” és vissza is tért a boxba. Max Verstappen kényszerű távozása pedig egyet jelentett azzal, hogy ami a vezető duót illeti, 11 kör után helyre állt a rend.

Úgymond, mert a különbség kettejük között 7 másodperc volt ekkor. Hamilton szép lassan dolgozgatta le a hátrányát, majd jött egy újabb segítség Kevin Magnussentől. A Haas versenyzője fékprobléma miatt rongyolt ki a pályáról, amire beküldték a biztonsági autót, és már ismét nyitottá vált a Bottas-Hamilton csata. Ami állandósult is, mint a biztonsági autós periódusok. Leáll George Russell, Kimi Räikkönennek lerepül a jobb első kereke…

 

A Mercedesek pedig újra és újra elstartolnak szinte tökéletesen. Egyetlen hiba kerül csak a gépezetbe. A második biztonsági autó kimenetelénél a negyedik helyen hajtó Alexander Albon megelőzi a harmadikra korábban felzárkózó Sergio Pérezt. Ekkor jön rögönt a 3. lassítás, majd az új rajt, ami csupán a harmadik kanyarig engedi meg Albon számára, hogy kihasználja gumielőnyét. Megtámadja Hamiltont, majd megismétlődik a tavalyi Brazil Nagydíjon történt baleset. A Mercedes bajnoka egyszerűen kipörgette ismét a brit-thai pilótát.

A büntetés pedig Damoklész kardjaként lebegett a feje felett, majd le is csapott. Az utolsó körökben a Mercedes megpróbálta emelni a tempót, hogy elszakadjon a biztonsági autós felzárkózottaktól, de a szimulátor-bajnokok, Charles Leclerc és Lando Norris olyannyira vérszemet kaptak, az egykeverékkel lágyabb gumikon, hogy Hamilton végül saját hibájából és a plusz 5 másodperces büntetéséből fakadóan lemaradt a dobogóról.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton – Együtt futottak be a célba, de Hamilton lemaradt a dobogóról… – Charniaux / XPB Images

Meglehetősen izgalmasan alakult tehát a 2020-as szezonnyitó, melyen voltak leszakadó kerekek (Kimi Räikkönen), durrdefekt (Danyiil Kvjat), három biztonsági autós periódus, Sebastian Vettel ismét támadott és megperdült, Charles Leclerc gyakorlatilag a semmiből hozta be autóját a második helyre, ahogyan Lando Norris sem túlzottan esélyesként állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Először életében és ezzel legfiatalabb dobogósként is az F1-ben. Ráadásul még a leggyorsabb kört is elhappolta a Mercedesek elől.

Az Osztrák Nagydíj dobogója!

 

Folytatás 1 hét múlva ugyanitt…

További tartalmak