Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették Hamiltont az Osztrák Nagydíj rajtja előtt!

Megbüntették Hamiltont az Osztrák Nagydíj rajtja előtt!

FIA
Az Osztrák Nagydíj rajtja előtt egy órával megbüntették Lewis Hamiltont az időmérő edzésen történt sárga zászlós incidensének felülvizsgálata után.

Az FIA szombaton már lefolytatta a vizsgálatot Lewis Hamilton ellen, aki az időmérő edzés Q3-as utolsó gyorskörén nem lassított le a kiadott sárga jelzés mellett. A vizsgálat során a versenybíróság azt állapította meg, hogy a brit ugyan valóban nem vett vissza, de egymásnak ellentmondó jelzéseket kapott Valtteri Bottas kicsúszásának szakaszán.

A Forma–1 szombaton este közzétette a 44-es rajtszámú Mercedes orrára szerelt 360 fokos kamera felvételét. Ezen az volt látható, hogy Hamilton az egyik fényjelzés mellett elhaladva még zöld jelzést láthatott a baloldalon, aztán a következő lámpa már sárgán villogott. Pár száz méterrel később viszont újra zöld jelzést adtak.

Vasárnap e videó miatt a szövetség megmásította ítéletét, és új bizonyítékként hivatkozva rá 3 rajthelyes hátrasorolásos büntetéssel sújtotta a címvédőt, továbbá két büntetőpontot is kapott.

Az ügy újravizsgálását a rivális Red Bull indítványozta, videófelvételekre hivatkozva. A második meghallgatásra nem sokkal azelőtt került sor, hogy a csapatok megkezdhették az előkészületeket a célegyenesben. Az ítéletről már annak kiadása előtt árulkodott, hogy miközben Max Verstappen szerelői a 2. rajtkockánál készítették elő a felszereléseiket, Lewis Hamilton mercedeses társai az 5. kockánál tűntek fel… Nem sokkal később a hivatalos eredményjelzőn is módosították a rajtsorrendet, így már csak az FIA hivatalos indoklásának megírására kellett várni.

Abban az FIA Hamilton fedélzeti kamerás felvételét említette új bizonyítékként, melyből egyértelműen kiderül: „Az új videófelvétel tisztán megmutatja, hogy a panel sárgán világított az 5-ös kanyar bal oldalán. A zöld panel a bírói 9-es szektor végén villant föl. E tényeket figyelembe véve a bíróság megállapítja a 33-as számú ítélet módosítását, és kiadja a fent említett büntetést” – írta az FIA.

Hamilton büntetésével Max Verstappen az első sorba lépett előre, a pole-ban álló Valtteri Bottas mellé. A pályafutása legjobb időmérőjét teljesítő Lando Norrisé lett a 3. rajtkocka, míg Alexander Albon a 4.-be sorolhat be.

Az Osztrák Nagydíj módosított rajtfelállása itt érhető el.

További részletek hamarosan…

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak