Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönennek repült a kereke – büntették az Alfa Romeót

FIA, F1, Alfa Romeo
Kimi Räikkönené volt az Osztrák Nagydíj legbizarrabb kiesése. Repült a kerék, az Alfa Romeo asztalán pedig landolt egy szép számla…

Csak úgy hullottak az autók az év első Forma–1-es versenyén Ausztriában. Összesen kilencen adták föl az Osztrák Nagydíjat, többségük műszaki hiba, sérülés vagy defekt miatt. A kakukktojás Kimi Räikkönen volt, akit egy bizarr jelenet küldött a pálya szélére: az utolsó előtti biztonsági autós újraindítás pillanatában az utolsó kanyarnál nemes egyszerűséggel lerepült a jobb első kereke.

Alfa Romeója szikrákat szórva vadult meg három keréken, és a finnek szüksége volt arutinjára, hogy elkerülje a nagyobb balesetet.

A felelősség a csapatát terhelte. Az FIA a vizsgálata során megállapította, a meneten félrecsúszott kerékanya volt a ludas, ezért az ilyenkor szokásos 5000 eurós pénzbüntetéssel sújtotta a hinwilieket. „Megvizsgáltuk a fotókat a sérült kerékről és kerékagyról, és bebizonyosodott, hogy a kerékanya a jobb első keréknél félrecsúszott a meneten a kerékcsere alkalmával. Ezt a kerékpisztoly használója akkor nem észlelte. Ennek következtében a kerék levált az autóról, miután az visszatért a pályára. A bíróság figyelembe veszi, hogy sem a csapatnak, sem a versenyzőnek nem volt módja észlelni, hogy az autó nem volt biztonságos állapotban, és ezért nem állították le az autót” – állt a magyarázat a hivatalos indoklásban arra, miért az enyhébb pénzbüntetési formát választották.

Kimi Räikkönen (Fotó: Formula1.com/Twitter) Kimi Räikkönen balesete Sebastian Vettel szemszögéből (Fotó: Formula1.com/Twitter)

Az istálló főnöke szerint csapatuk gondoskodni fog arról, hogy ne történhessen több ilyen baleset. „Ki fogjuk vizsgálni a problémát, és biztosítani fogjuk, hogy a jövő héten már mindkét autónkkal a pontokért küzdhessünk” – ígérte Frédéric Vasseur.

A versenyt az utolsó előtti helyről kezdő veterán finn túl sok pozitívumot nem találhatott a hétvégéjükben, ám azt azért konstatálta, hogy az Alfa Romeo versenykörülmények között erősebb, mint egy körön. „Egészen jó tempónk volt, de aztán jött az első biztonsági autó. Aztán jó helyzetben voltunk a gumikkal, de valamilyen okból levált a jobb első. Nem tudom, miért. Kár érte, mert szerintem szerezhettünk volna pár pontot. De ez van” – nyilatkozta.

Csapattársa, Antonio Giovinazzi eközben nemcsak célba ért, pontot is szerzett: a 9. helyen végzett. „Egy ilyen kaotikus versenyen kell, hogy legyen szerencséd, de mi megragadtuk a lehetőséget” – mondta az olasz. „Nagyot csatáztunk, és a kilencedik hellyel jól sikerült az évkezdés.”

Vasseur szerint a vasárnapi produkciójuk adhat nekik lökést. „Jó pontszerzéssel kezdeni az idényt, de más pozitívumok is vannak az eredményen kívül. A versenytempónk határozott előrelépés a szombati időmérős tempónkhoz képest. A csapatunk higgadt maradt a hullámzó versenyen, és a pontszerzés megfelelő jutalom volt.”

További tartalmak