Musorujsag
Élő Eredmények

Új dobogóst avatott az F1: Norris úgy menekült a 3. helyre

Új dobogóst avatott az F1: Norris úgy menekült a 3. helyre

F1, Sky Sports
A legutolsó körben szerezte meg Lewis Hamilton dobogós helyét és vált minden idők legfiatalabb brit dobogósává Lando Norris. Pedig amikor végrehajtotta az ehhez szükséges merész előzését, még fogalma sem volt, hogy vár rá a nagy lehetőség.

Lando Norris szó szerint fuldokolt a sikertől. Pályafutása első dobogóját természetesen pezsgővel ünnepelte, ám ez a járványprotokoll miatt most tartogat veszélyeket. Narancssárga maszkja teljesen elázott a nedűtől, így amikor beült az FIA hivatalos sajtótájékoztatójára, közölte, alig kap levegőt, azonnal szüksége van egy újra.

Megkapta, aztán mesélt. Volt mit. A harmadik helyét ugyanis igencsak kalandos versenyen szerezte meg, és egy szerencsés véletlenre is szüksége volt hozzá. Amikor a hajrában csatába bonyolódott Sergio Pérezzel, Charles Leclerc-rel és Carlos Sainzcal, még nem úgy nézett ki, hogy akár csak tartani tudja a verseny nagy részét őrzött negyedik pozícióját.

Norris a versenyen többször összecsapott Pérezzel. Egyszer a boxutcában mentek majdnem egymásnak, aztán a pályán már koccantak is, pár körrel a leintés előtt pedig egy bátor és kemény manővert mutatott be ellene, ami végül a harmadik helye kulcsának bizonyult.

Lando Norris és Sergio Pérez a boxutcában (Fotó: XPB)

„A boxutcában nem volt mit tenni, enyém volt a gyors sáv, ebben nem volt kockázat, rendben volt. Aztán később nagyon közel került az első szárnyamhoz. Pérez  nagyon lelassult a hármas kanyarban. De ez nem jött rosszul, mivel ebből fel tudtam mérni, hogy hol tudnám megelőzni őt. A rossz oldala az volt, hogy Charles ekkor megelőzött. Emiatt viszont nem bosszankodtam nagyon, mert a Ferrari gyorsabb volt nálunk. Ha egy körön nem is, a versenytempóban igen. Ezek után már tudtam, hogy Pérezt a hármas kanyarban előzhetem meg, és ott is előztem. Kicsit közel volt, de agresszív manőverre volt szükség. Ha nem előztem volna meg, nem tudtam volna lecsökkenteni a hátrányomat Hamiltonnal szemben. Vállaltam a szükséges kockázatot, és ez kifizetődött” – mesélte a brit tehetség.

A helyzete azonban ennél valamivel bonyolultabb volt. Előtte előbb Pérezt, aztán a második helyen korábban Alexander Albonnal ütköző Lewis Hamiltont is 5 másodpercre büntették. Csakhogy Norris ebből elsőre egyedül Pérez büntetéséről értesült. Őt pedig éppen emiatt nem lett volna szükséges megelőznie. hogy mégis megtette, azt csapattársa, az őt korábban már nagyon szorongató Carlos Sainznak köszönheti. Ő hajszolta bele a merész manőverbe – ami tudtán kívül a lehetőséghez juttatta, hogy Hamiltonhoz képest is 5 másodpercen belülre kerüljön.

Lando Norris és Sergio Pérez csatája (Fotó: XPB)

„Csak azt tudtam, hogy Sergio kapott büntetést. Akkor ötödik voltam. Ő régi gumikon ment, ezért mérlegelnem kellett, hogy vállalom-e az előzés kockázatát, vagy tartom a pozíciómat, és automatikusan előrelépek a büntetéssel. Sokkal gyorsabb voltam, Carlos a nyomomban volt, és mindent megpróbált volna az előzéshez. Tudtam, hogy előznöm kell, de Hamilton büntetéséről ekkor még semmit sem tudtam.”

„Én mindig küszködtem, amikor valakihez közel kerültem, és ez sebezhetővé tett a mögöttem haladókkal szemben. Szóval nem Lewis miatt előztem. Carlosszal ez volt az eddigi legszorosabb versenyünk. Valójában most versenyeztünk egymással igazán először. Több körön át tartott, és ez volt a futamom mélypontja, mivel nagyon sokat hibáztam. Elfékeztem magam, kockás lett a gumim. De harcoltam tovább, nyertem egy kis időt, és utána elkaphattam Sergiót.”

Miután Norris áthámozta magát Pérezen, értesült arról, hogy Hamilton is 5 másodpercet fog veszíteni a célban. Gyakorlatilag két köre maradt ledolgozni az 5 másodperc fölötti hátrányát. A döntés a legutolsó körre maradt. Norris a verseny leggyorsabb körét repesztette akkor, és ezzel 0,2-del a szükséges távolságon belülre került. Így lett harmadik.

Zak Brown nem tudta megállni, hogy nyakába vegye ifjú dobogósát (Fotó: XPB)

„Föltekertem mindent a motoron, jobban kihasználtam a pálya határait, a kerékvetőket. Amikor az ember vezet, lehet kényelmesebb, és Valtteri ezt tette. Nekünk nem kellett aggódnunk, és igazán megnyomtam. Akkor kockáztattam, amikor kellett. Az utolsó körben sikerült közelebb kerülnöm, talán egy másodpercet hoztam Lewison. Ez volt a kulcs, az utolsó körben szereztem meg a dobogót” – mondta büszkén a Hamiltonon valójában bő 7 tizedet hozó mclarenes.

Norris ezzel az F1 történetének harmadik legfiatalabb dobogósa lett Max Verstappen és Lance Stroll után. Ő maga sem hitte el. „Szóhoz sem jutok. Pár körrel a vége előtt visszaestem ötödiknek, Carlos majdnem megelőzött. De nem adtam fel, sikerült megelőznöm Pérezt, és végül a dobogón kötöttem ki. Hosszú ez a verseny, mentem tovább, nem adtam fel, mindent beleadtam, és az utolsó körök nagyon klasszak voltak, mindent megtettem, amit csak tudtam.”

A McLarennek a mostani három versenyen belül a második dobogója volt. Furcsa egybeesés, hogy tavaly Brazíliában Carlos Sainz ugyancsak Lewis Hamilton Alexander Albonnal történt ütközése miatti büntetésének köszönhette pályafutása első pódiumát. És a sors fintora, hogy a spanyol akkori utólagos dobogós ünneplése után most Norrisnak sem adatott meg a hagyományos díjátadó a járványintézkedések miatt.

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Igen, csak ezek az esetlen dobogók vannak… De ez most nem számít” – mondta boldogan. „Persze, jó lenne osztozni ezen a szurkolókkal, több embert megölelgetni, de nagyon boldog vagyok. Nem számítottunk semmi hasonlóra. Viszont az F1-ben bármi megtörténhet. Ez volt a az eddigi legjobb lehetőségünk, mert soha ennyire közel nem voltunk tempóban az élmezőnyhöz azóta, amióta a McLarennél vagyok, nem tudom, már hány év óta. Még mindig követtem el hibákat, de boldog vagyok.”

„Tekintve, hogy hol voltunk pár éve, ez egészen nagy eredmény. Büszke vagyok, hogy a részese lehetek!”

És Norris magára is büszke lehet. Sikeréhez számos kollégája gratulált neki, de kapott egy különleges gratulációt is. Példaképe, a sisakfestését is ihlető Valentino Rossi is üzent neki a közösségi oldalán. „Az első dobogó felejthetetlen” – írta neki a MotoGP-sztár.

Egy biztos: valóban sokáig emlékezni fogunk arra, ahogyan megszerezte.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak