Musorujsag
Élő Eredmények
×

Új szárny csak Verstappennek – pohárcsapkodás helyett beletörődés

Új szárny csak Verstappennek – pohárcsapkodás helyett beletörődés

F1, Sky Sports, Motorsport-Total
Kétséget sem hagyott a Red Bull afelől, melyik versenyzőjük az első számú, de Alexander Albon nem panaszkodik amiatt, hogy neki nem járt az újítás.

Egy McLaren és 0,4 másodperc „ékelődött” a Red Bull két versenyzője közé az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén. Alexander Albon egy 5. rajtkockával indította második F1-es idényét. Mondhatnánk, a tavalyi szezonhajrához képest semmi sem változott: továbbra is nagy a különbség közte és csapattársa között. Az eredményt viszont némiképp árnyalja a két versenyző csapaton belüli helyzete. Miközben Max Verstappen első számúként megkapta a Red Bull legújabb első szárnyát, kollégájának be kellett érnie a régivel.

Volt idő, amikor az ilyesmi komoly feszültségforrás volt a csapatnál. Emlékezhetünk Mark Webber „nem rossz egy második számútól…” beszólására a pole-szerzése után, vagy arra, ahogyan aztán Silverstone-ban vizes poharát dühösen az asztalra vágta, miután az új szárnyverzióval Sebastian Vettel legyőzte őt…

A Red Bullnál most más idők járnak – legalábbis a reakciók szempontjából. Albon tudniillik egy rossz szót nem szólt annak kapcsán, hogy csak a régi szárny jutott neki Spielbergben. „Max a múltban itt nagyszerű eredményeket ért el, ezért nem lehet a csapat szemére vetni, hogy ezt tette” – vette védelmébe munkaadóit. „Az új szárnyat én majd megkapom a második versenyen. Jelenleg csak a saját munkámra összpontosítok.”

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Albon nehezen boldogult az autójával Ausztriában, elmondása szerint nehéz volt a „működési tartományba” vinni az RB16-ost, melynek az időmérő elején még az egyensúlyával sem volt elégedett. Az a végére aztán kezdett helyre állni, amit a Q2-es köre is mutatott.

Hogy az új szárny mekkora időbeli különbséget jelent a régihez képest, arról egyik fél sem nyilatkozott. „Én még csak nem is kérdeztem. És nem is feltétlenül akarom tudni. Úgysem tudok mit tenni” – mondta Albon.

Kiváltságos helyzetéről a harmadik rajtkockát megszerző Verstappent is kérdezték. „Nos, mindössze egy szett van belőle. Ezt nekem adták. Még mindig csak próbáljuk felmérni a különbséget a két szárny között, a mögöttük rejlő két filozófia között. Nem tudom megmondani, mekkora különbség van közöttük, mert én magam sem tudom. Két eltérő dologról van szó” – fogalmazott a holland.

Volt viszont egy másik különbség is a két versenyző között szombat délután. Míg Verstappennel a közepes gumis rajt mellett határozott a Red Bull, Albon a lágyon jutott tovább a Q3-ba, vagyis ezen a szetten fog indulni a versenyen (14:30, M4 Sport – élő). A magyarázatot erre azonban a két versenyző közötti tempókülönbség jelentette, nem az, hogy Verstappennek szánják a jobb taktikát. „Max erős volt a közepes gumin, és nem úgy tűnt, hogy nekem sikerülhet a Q3-ba jutni rajta. Emiatt választottuk a biztosabb utat” – magyarázta a brit-thai versenyző.

Albonnak volt alaposabb oka is a bosszankodásra a vezetőszárnyaknál és a gumiválasztásnál. Miközben a Q2-ben még feltornázta magát a top 3-ba, az utolsó felvonásban legyőzte őt Lando Norris a McLarennel. Ebben némi balszerencse is közrejátszott, hiszen az utolsó mért körét neki is elrontotta a kicsúszó Valtteri Bottas miatti sárga zászló. „A Q3-ban lemaradtam az előttem haladóról, ezért nem tudtam szélárnyékot fogni. Aztán a második körömön jött a sárga zászló. Ennek ellenére elégedett lehetek a teljesítményemmel. Nem tudom, le tudtam volna-e győzni Norrist” – mondta bizonytalanul.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak