×

„Érthetetlen”, „újonchiba” – a sajtó és a szakma sem kíméli Vettelt

Miközben Sebastian Vettel és Mattia Binotto egymásra mutogattak, a szakértők ezúttal a négyszeres világbajnokot nem kímélték. Hiába a nehezen vezethető autó, nem értették újabb hibáját.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)
Egyetlen ponttal gazdagodott Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíjon, miután ismét egy incidens hátráltatta a versenyen. Mint már oly sokszor az elmúlt években, most is egy piruettel zárt le egy túlzottan optimista megmozdulást. Arra számított, hogy az előtte éppen Charles Leclerc által belső íven lehagyott Carlos Sainzot a lendületvesztése miatt meg fogja tudni előzni a hajtűkanyar belső ívén. Nagyon távolról indított manővert, a McLaren mellé bújt, de elfogyott előtte a tér, és vészmegoldásként megforgatta Ferrariját.

A futam után a csapat és a versenyző nyilatkozatai megerősítették, van feszültség a két fél között, hiszen finoman egymásra mutogattak. Mattia Binotto megjegyezte, nem a mostani volt Vettel legnagyobb versenye, majd hozzátette: „Nem ez volt a legnagyszerűbb manőver, és szerintem ezt Seb is tudja.” Vettel eközben az autójára panaszkodott, amely szerinte teljesen vezethetetlen volt. A verseny során magányában is nem egyszer keresztbe állt bizonyos kanyarokban, ez látható a fedélzeti kamerás felvételeiből. „Nagyon rossz volt a fékstabilitás. És rendkívül nehéz volt irányítani a hátulját. Teljesen más autó volt, mint amit pénteken vezettem” – mondta a mérnökének a futam után. Binotto emellett azt is elejtette: „Meg kell érteni, hogy frusztrált.”

 

„Megmutatta, miért akart tőle szabadulni a Ferrari”

Miközben a hétvége elején még sokan kiálltak Vettel mellett, és a Ferrarit bírálták, mert nem tudott őszinte lenni a versenyzőváltás kapcsán, a futam után már ismét a négyszeres világbajnok került a kritikák középpontjába. Az olasz sajtó hétfőn a második helyet szerző Charles Leclerc „hátborzongató” előzéseit dicsőítette, a monacóit „küzdő oroszlánként” ábrázolta, aki „csodát tett”, és akinek méltán lehet hálás a Ferrari. Eközben arról is írtak, hogy Vettel az autójára hárítja a felelősséget, és utaltak rá, hogy a csapat a lehető legjobb döntést hozta a versenyzőkérdésben. „Maranello a megfelelő versenyzőre épít” – állapította meg a Corriere dello Sport. „Vettel az autót hibáztatja a csalódást keltő teljesítményéért” – hirdette a La Gazzetta dello Sport.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)De más külföldi lapok sem kímélik Vettelt. A Daily Mail például azt írta: „Sebastian Vettel megmutatta, miért akart tőle szabadulni a Ferrari. Úgy kezdte az évet, hogy bizonyítania kellett azok után, hogy a Ferrari Carlos Sainzot szerződtette 2021-re, ám ehelyett megerősítette a döntésük helyességét. Csak árnyéka annak a versenyzőnek, aki egykor négy világbajnoki címet nyert egymás után.”

 

A saját jövőjét lehetetleníti el?

Nemcsak a média kezdte azonban ki Vettelt, hanem a szakma is. Több exversenyző is értetlenül állt az újabb hibája előtt. A Sky szakértője, Ralf Schumacher például megállapította: „Ez egy olyan hiba volt, amit egy újonctól kéne látnunk, nem Sebastiantól. Nem tudom, hogy időnként mi megy végbe nála.”

Az őt pár napja még védelmébe vevő Jenson Button szerint is nehezen kimagyarázható Vettel manővere. „Ez egy elég kínos megpördülés volt. Én mindig kiálltam Seb mellett, de ez most olyasmi volt, amit ha visszanéz, bosszankodni fog maga miatt. Szerencsére már a következő héten újra verseny lesz. Remélhetőleg akkor jobb versenyt fut” – mondta a brit Sky Sporstnak.

A manőver kapcsán barátja, a német RTL-nél dolgozó Timo Glock megállapította, Vettel egyszerűen elszámolta magát. „Érzékelte, hogy túl közel került, és blokkolta az első kerekét. Számíthatott volna erre, hiszen láthatta, hogy a McLaren a külső íven van Leclerc mellett. Vettel próbált egyenesen menni, de számíthatott volna arra, hogy a McLaren valamikor ráfordul a kanyarra, és ráhúz. De nem számolt azzal, hogy a McLaren visszatér az ideális ívre.”

Sebastian Vettel balesete Carlos Sainzcal (Fotó: Formula1.com)

Sebastian Vettel balesete Carlos Sainzcal (Fotó: Formula1.com)A legkritikusabb talán 2016 világbajnoka, Nico Rosberg volt, aki rámutatott, Vettel tendenciózusan elköveti ezt a hibát. „A párharcoknál mindig belülre megy. Végre meg kéne próbálkoznia valami mással” – mondta az RTL-nek. „Nagyon messziről is érkezett. Ez egy nyilvánvaló rossz helyzetfelismerés volt. Ahogy az vele oly gyakran megtörténik. Megmagyarázhatatlan. És azt is különösnek találom, ahogyan próbálja kimagyarázni. Azt mondta, a Ferrari legfeljebb hatodik, hetedik lehet. De a csapattársa második lett! Rendben, Hamilton nélkül csak harmadik lett volna, de ettől még szenzációs versenyt futott, szóval van azért abban az autóban valami. Nagyon csalódást keltő, ami történt.”

A korábbi Mercedes-versenyző attól tart, az ilyen megmozdulások nem erősítik Vettel helyzetét az F1-ben maradásra. Szerinte az iránta érdeklődő csapatokat el fogják gondolkodtatni ezek a hibák. „Ez komoly lesz. Az F1-ben mindig csak annyira vagy jó, amennyire az utolsó versenyed volt. A csapaton belül is eszerint értékelnek, és a többi csapat is ezt teszi. Szóval Sebastian most megint nagyon mélyről indít. A következő versenyen megint bizonyítania kell. Már többé nem a négy bajnoki címét látják, muszáj bizonyítania, hogy megérdemli a lehetőséget.”

Egy verseny ment le, és Vettel helyzete máris a régi: zúdulnak rá a kritikák, nő rajta a nyomás. És látva, mennyit szenvedett a megmagyarázhatatlanul rosszul vezethető autójával, valamint hogy mennyire rideggé vált a viszonya a Ferrarival, nem lesz könnyű kijönni ebből az örvényből.