×

Red Bull: Hamilton mindent tönkretett – bocsánatot kérhetne

Miközben a Mercedes túlzónak, a Red Bull túl enyhének érezte Lewis Hamilton ausztriai büntetését. Helmut Marko szerint nincs rendjén, hogy másodszor üti ki versenyzőjüket egy dobogós helyről, és ezt olcsón megússza.

Alexander Albon csatája Lewis Hamiltonnal (Fotó: XPB)
Brazília után Ausztriában is ütközéssel ért véget Lewis Hamilton és Alexander Albon csatája. És ezúttal is a pályafutása első F1-es dobogójának kapujába került Red Bull-os húzta a rövidebbet. Az Osztrák Nagydíj hajrájában történt incidensben a címvédőt találták bűnösnek. Öt másodperces időbüntetést kapott, amivel a 2. helyett a 4. helyen rangsorolták.

A Red Bullt nem vigasztalta a hátrasorolás. Szerintük nyilvánvaló volt Hamilton hibája, tettének következményeit látva olcsón megúszta. (Nem mintha az FIA bírái a hibák következményei szerint büntetnének.)

„Amikor valaki ennyire nyilvánvalóan hibás, és csak egy öt másodperces időbüntetést kap, és még így is pontszerző marad, az egyszerűen nem megfelelő annak tükrében, mit követett el, és mennyit veszített ezzel. Végső soron csak pár pozíciót. Hasonló helyzetben voltunk tavaly Brazíliában. Ott is a második hely volt a tét, és Hamilton akkor is kivette a versenyből Alexet. Szerintem ideje lenne az egész rendszert újragondolni” – füstölgött Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója. „Hogy most második vagy negyedik? Nem nagy a különbség. A mi versenyünket viszont teljesen tönkretette.”

Christian Horner megjegyezte: „Lewis rosszul mérte föl a helyzetet, és jó lenne, ha bocsánatot kérne érte.”

Alexander Albon (Fotó: XPB)Albonnak az ütközés után már nem sok esélye maradt a pontszerzésre, ám végül célba sem ért. Hogy műszaki hibájának volt-e köze a balesethez, az nem egyértelmű. „Úgy fest, valami az erőforrással történt Alexnél. Nem tudjuk, hogy az ütközés hatása volt-e, vagy a kavicságyé. Elővigyázatosságból kapcsoltuk ki a motort. Várjuk a Honda vizsgálatát” – magyarázta Horner.

A Red Bullnak két lehetősége is volt legyőzni a Mercedeseket, és egyikkel sem tudtak élni. A futam első felében Max Verstappen műszaki hiba miatt esett ki. „Nem tudom, mi volt. Abból indulunk ki, hogy valami az elektronikával, de a részleteket nem ismerjük” – mondta Marko. „Max tempója addig szuper volt, a közepes gumival jobban boldogult, mint gondoltuk. Aztán taktikai szempontból kiváló döntést hoztunk azzal, hogy Albont kihívtuk a lágy gumiért a biztonsági autó idején. Kétszer volt meg az esélyünk arra, hogy előkelő helyezést szerezzünk, és most itt állunk üres kézzel.”

Szerencséjükre hamar megkapják a javítási lehetőséget. Jövő vasárnap újabb nagydíjat rendeznek a Red Bull Ringen – Stájer Nagydíj néven, és reményeik szerint jobb végeredménnyel.