×

Zanardit harmadszor is megműtötték

A három héttel ezelőtt súlyos kerékpárbalesetet szenvedő korábbi Forma–1-es versenyző és paralimpiai bajnok, Alessandro Zanardi hétfőn újabb operáción esett át. Állapota a legfrissebb jelentés szerint továbbra is stabil, de súlyos.

Az olasz június közepén, egy hazájában zajló kézzel hajtott kerékpáros versenyen szenvedett súlyos arc- és fejsérüléssel járó balesetet, miután egy teherautóval ütközött. Első operációjára a kórházba szállítást követően került sor, másodszor pedig 10 nappal később, múlt hétfőn műtötték meg, miután állapota ezt szükségessé tette.

Hétfőn kiderült, Zanardi ismét átesett egy beavatkozáson: a kórház közleménye szerint ennek célja az arc és a koponya helyreállítása, és az érintett területek stabilizálása volt. Maga az operáció öt és fél órán át tartott.

Zanardi halad a cél felé a 2012-es londoni paralimpia kézzel hajtott triciklik időfutamának férfi egyéni döntőjében, a H4-es kategóriában a Brands Hatch versenypályán. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)A műtétet vezető Paolo Gennaro professzor megjegyezte, Zanardi sérülései, törései összetettek, ezért körültekintőnek kellett lenni a beavatkozás során, valamint szükséges volt a legmodernebb számítógépes, digitális és háromdimenziós technológiák alkalmazása is. Megjegyezte, az eset bonyolult volt, noha a kórházban rutinszerűen szembesülnek hasonló sérülésekkel.

A közleményből kiderült, Zanardi állapota továbbra is változatlan, vagyis neurológiai szempontból súlyos, de stabil. Megjegyezték, a továbbiakban is mesterséges kómában marad a kórház intenzív osztályán, közleményt pedig csak jelentős változás esetén adnak ki.

A CART korábbi bajnoka, az összesen négy paralimpiai érmet (kézzel hajtott kerékpárokkal versenyzett és nyert) szerző olasz előtt a Ferrari F1-es alakulata is tisztelgett a hétvégi Osztrák Nagydíjon, autóikra ugyanis felkerültek a „Forza Alex” feliratok, melyekkel egyben jobbulást is kívántak a honfitársnak.