Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA elmagyarázta, miért nincs igaza Hamiltonnak

Az FIA elmagyarázta, miért nincs igaza Hamiltonnak

Autosport
Lewis Hamilton állítja, nincs baja Alexander Albonnal, ám újabb ütközésüket továbbra is versenybalesetnek tartja. Az FIA kifejtette, ők miért voltak más állásponton.

Két csata, két ütközés – ez a mérlege Alexander Albonnak Lewis Hamilton ellen azóta, hogy a Red Bull versenyzője. Tavaly Brazíliában fosztotta meg őt első F1-es dobogójától azzal, hogy kilökte a pályáról, a múlt vasárnap Spielbergben pedig talán az első győzelem esélyét vette el tőle megforgatásával.

Volt, aki a törtétek után előbányászott régi felvételeket arról, ahogyan Hamilton győzelmi serleget nyújt át a még gyerek Albonnak, és megjegyezte: „Hamilton egykor adta, ma elveszi a trófeákat Albontól…”

A címvédő mindenesetre állítja, újbóli ütközésük ellenére nincs semmilyen problémája fiatal honfitársával. „Mindenekelőtt tisztáznám, hogy nagyon tisztelem Alexet. Szupertehetséges fiatalember, és semmilyen bajom nincs vele, semmi ellenérzés vagy hasonló. Brazíliában látta, hogy egyenesen felé tartok. Az az én hibám volt, az én problémám, próbáltam méltósággal elfogadni. A mostani viszont szerintem versenybaleset volt” – erősített meg a futam utáni véleményét.

„Sokkal jobb gumikon volt. Elszánta magát a kanyar bejáratánál. Én védekeztem, normál módon vettem a kanyart, szinte teljesen elforgattam a kormányt, hogy be tudjam venni. A pálya ott kifelé lejt, sokan alulkormányozzák az autót ott. Én viszont nem léptem újra a gázra, csak lassítottam tovább. Ő a gázra lépett, és nagy tapadása volt. De még így is volt vagy egy autónyi helye a balján. Végül ütköztünk, ami balszerencsés volt.”

Miközben Hamilton elsőre azt mondta, el tudja fogatni az FIA ítéletét, a felvételeket visszanézve már másképp vélekedett a történtekről. „Mielőtt visszanéztem volna, bocsánatot kértem Alextől egy interjún keresztül. Csak azért, mert a pillanat hevébben az ember nem lát át mindent, nem akar következtetni. Aztán megnéztem a felvételt, és szerintem versenybaleset volt.”

A felvételeket az FIA bírái is megnézték, ám ők más következtetésre jutottak: 5 másodperces időbüntetést és 2 büntetőpontot adtak érte Hamiltonnak. Hogy miért, azt a futam után Michael Masi versenyigazgató fejtette ki. „A bíráktól úgy értesültem, hogy megnézték, és megállapították, hogy Alex volt lendületben a külső íven. Úgy hallottam, az volt a magyarázatuk, hogy a koccanásnál Lewis bal első kereke ért össze Alex jobb hátsójával (vagyis Albon volt már elöl – a szerk.). Ezért vélték úgy, hogy ez nem lehetett versenybaleset. Alex már a pálya szélén volt, és befejezte a manőverét. Innen nézve nincs mit hozzáfűzni. Elég egyszerű vétség volt: baleset okozása” – indokolt az ausztrál.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak