×

Vettel és a Red Bull-segítség: Markót hívta elsőként a kirúgása után

Helmut Marko volt az első, akit Sebastian Vettel felhívott, miután a Ferrari közölte vele, hogy nem maradhat. A Red Bull ülést nem tudott neki kínálni, ám saját műsorában most némi segítséget nyújtott nehéz helyzetbe került korábbi versenyzőjének.

Christian Horner, Sebastian Vettel és Helmut Marko (Fotó: XPB)
Csalódást keltő szezonkezdése után Sebastian Vettel a Red Bull tévécsatornájának, a Servus TV-nek a vendége volt hétfő este. Hogy mindezt még Ferrari-versenyzőként, de az év végén csapatától búcsúzó versenyzőként tette, az külön pikantériát adott a vele folytatott beszélgetésnek, melynek során előbb az Osztrák Nagydíjon elkövetett hibája és a Ferrari problémái voltak terítéken, aztán az adás utolsó felében a múltja, a jövője és a jelenlegi helyzete volt a fő beszédtéma.

Vettel a Ferrarival való szakításáról a spielbergi hétvége kezdetén vallott, amikor elárulta, derült égből villámcsapásként érte őt Mattia Binotto hívása, és még csak ajánlatot sem kapott csapatától a hosszabbításra. Binotto azt nyilatkozta Ausztriában, hogy tényleg akartak hosszabbítani Vettellel, ám a koronavírus miatt minden megváltozott, és ezért döntöttek végül Carlos Sainz mellett.

 

Csak mellébeszélés a Ferrari magyarázata?

A négyszeres világbajnok ezt a magyarázatot továbbra is mellébeszélésnek tartja, és szerinte más akadálya lehetett annak, hogy nem folytatják a közös munkát. „Igen, azt mondtam, hogy meglepett a hívása. Az elmúlt öt év nem azt hozta egyik fél számára sem, amit célként tűzött ki. De szerintem még így is lett volna lehetőség a folytatásra, és dolgozhattunk volna tovább. Ezt így is kommunikálták. Azt mondták nekem, hogy velem akarják folytatni. Egészen addig, míg nem jött a telefonhívás a semmiből, amelyben azt mondták, hogy nem lesz ajánlat, nem lesz jövő. Ez elsőre meglepett.”

„A koronavírus miatti körülményeken és hasonlókon én nem szeretnék lovagolni, de nem gondolom, hogy ezek döntöttek. Volt pár híradás arról, hogy nem akarok belemenni az anyagi feltételekbe, de ez egyáltalán nem jelentett problémát, és nem is lett volna probléma. Ha már ilyen régóta a Forma–1-ben vagy, és voltál olyan szerencsés, hogy sikereket érhettél el, és ezzel együtt bizonyos fokú függetlenségre tettél szert, az ilyesmi semmiképp nem lehet már akadály. Engem ezért lepett ez meg” – magyarázta Vettel.

„De a döntés az lett, ami. Nincs problémám vele, elfogadom, ahogyan van. Továbbra is próbálom végezni a munkámat idén, jobb munkát végezni a vasárnapinál, és próbálom a legjobb eredményt szállítani a csapatnak, hogy jó legyen a lezárás.”

Sebastian Vettel a Servus TV vendégeként (Fotó: Servus TV) 

Markót hívta először – de nem ülésért

A versenyző elárulta, Binotto telefonhívása után Helmut Markóval, a Red Bull tanácsadójával beszélt először. „Egyből utána felhívtam őt, de nem azért, hogy megkérdezzem: »Helmut, van egy ülésed?« Azért hívtam, mert jól megértjük egymást, és éveken át a bizalmasom volt. A tanácsát kértem. Elmagyaráztam a helyzetet, ahogy volt. Ismert arról, hogy ami a szívén, az a száján. Beszéltem vele, de hogy mi jött ki belőle, az majd kiderül. A beszélgetéseinket megtartom magamnak” – mondta mosolyogva.

A műsor alapján azért lehet sejtésünk arról, mi mindenről eshetett szó. A Red Bull a hétfő esti talkshow-jával egy olyan platformot biztosított Vettelnek, amelyen keresztül a Ferraritól függetlenül ismertethette helyzetét. A régi kapocs még ma is megvan közöttük, és ez a műsoron is érezhető volt.

Az adás során egy rövid bejátszásban felidézték Vettel Red Bull-os pályafutását, a kezdetektől a négy világbajnoki címig, majd megkérdezték a stúdióban szintén helyet foglaló Christian Horner csapatfőnököt, nem tervezik-e „hazahívni” korábbi versenyzőjüket. A válasz ugyanaz volt, mint eddig mindig, ám a brit szavai azt sugallták, hogy más helyzetben talán még el is gondolkodnának ezen... „Nagyon sok különleges emlékünk van, hihetetlen időszak volt az. Ha elhagyná az F1-et, az nagy veszteség lenne a sportág számára. Ugyanakkor nekünk van két versenyzőnk, akik kiváló munkát végeznek. Nehezen illene most ő a képbe. Nem is számítottunk arra, hogy elérhetővé válik, és nem számítottunk rá, hogy a Ferrari ennyire durván rácsapja az ajtót, és nem ad neki új szerződést” – kritizálta ő is a rivális csapat eljárásmódját.

A Vettel balján ülő Verstappent eközben egy esetleges együttműködésről kérdezték. „Én ezt megéltem a csapatnál Daniellel (Ricciardo) is. Szerintem egészen jól működött. De természetesen ez nem az én döntésem” – mondta. Majd a kérdésre, szerinte Alex Albon, vagy Sebastian Vettel csapattársaként lenne-e szebb az élete, hozzátette: „Sebastiannal még sosem dolgoztam együtt, szóval fogalmam sincs. De szerintem nem lenne probléma. Az F1-ben persze minden versenyző nyerni akar.”

Sebastian Vettel a Red Bull-osok között. Max Verstappen, Pierre Gasly és Christian Horner társaságában (Fotó: Servus TV)Horner ennek kapcsán ismét hangsúlyozta, az Albonnal érvényes szerződésük akadálya a Vettel, Verstappen páros létrejöttének. „Mindkettőjükkel fantasztikus együtt dolgozni. Sebbel remek volt a munkakapcsolatunk, és most Maxszal is ez a helyzet. De Albont sem szabad lebecsülni, mert nagyon szépen fejlődik. Az időzítés nem jó. Nem számítottunk erre, váratlanul jött ez, Sebastiannak és az F1-nek is. Kérdés, mit lép most a Mercedes, Lewis folytatja-e, Bottas marad-e” – dobta át a labdát a harmadik élcsapathoz.

 

Nem hisz a Mercedes-opcióban

Vettelt is megkérdezték a Mercedes-lehetőségről. Elmondása szerint „egy kevés” információja van arról, mik a címvédő gárda tervei. „Szerintem a csapat jelenleg nagyon elégedett azzal, ami van, és jól is megy neki. Az utóbbi évek bizonyították, hogy ez a helyes. Megértem őket, hogy ragaszkodnának ehhez. Nem született még döntés ilyen szempontból, elméletileg mindkét ülésük szabad, de világos, hogy Lewis (Hamilton) maradhat, ha akar, és a mostani versenye után Valtterivel (Bottas) is ugyanez a helyzet” – írta le esélyeit.

Azt viszont újra egyértelművé tette, hogy szeretné folytatni az F1-ben. Mint mondta, a hosszú kényszerpihenő alatt sokat agyalt a jövőjén, ám még nem lát tisztán. „Őszintén mondom, hogy még nem döntöttem, és nem is tudom még, hogy mi lesz. Számomra fontos, hogy olyan közeget találjak, ami megfelel nekem. Sok szempontból nagyon élveztem az elmúlt öt évet, de ez az öt év rengeteg energiát kivett belőlem. A célunk az elején azt volt, hogy újraépítsük a csapatot. Mindkét oldal mindent megtett, de végső soron mindkét oldal elbukott, mert nem lett meg a bajnoki cím. Ez volt a nagy célunk.”

„Most ez egy új helyzet számomra. Fontos lesz olyasmit találni, ami jót tesz nekem, amiben örömömet lelem. Ez nagyon fontos szerintem. Korábban említettem, hogy az anyagi oldal egyáltalán nem élvez elsőbbséget. Természetesen még mindig nagyon céltudatos vagyok, a motorsportban és az életben is. Nem ismerek mást, csak az elmúlt három hónap volt egy kicsit másmilyen. Nem akarom hiányolni ezt. A megfelelő feladattal és helyen még mindig otthon érzem magam a Forma–1-es autóban. A következő pár hétben és hónapban majd világosabban fogunk látni – az én szempontomból is –, hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy mit akarok csinálni.”

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)Papíron három lehetőség áll előtte: a folytatás, az egyéves kihagyás és visszatérés, valamint a visszavonulás. „Igen, gyanítom, hogy ezek a lehetőségek – mondta, majd pontosított – Én viszont úgy gondolkodom, hogy ha már eldöntötted, hogy becsuksz egy ajtót, akkor azt nem teheted úgy, hogy közben még reméled, újra kinyílik. És szerintem az embernek is képesnek kell lennie bezárni és zárva tartani az autót. Másképpen fogalmazva: ha nem nyílik ki valamilyen okból, akkor nem szabad bánnod a döntésedet.”

Hogy mi lesz Vettel végső döntése, az pár héten, hónapon belül talán kiderül. A hétfő esti szerepléséből a Red Bull színpadán egy dolgot viszont megállapíthattunk: ha volt csapata ülést nem is tud neki kínálni mentőövként, azért megtette, ami tőle telt, és lehetőséget biztosított számára, hogy a nagyközönség elé tárja saját verzióját, gondolatait, és ismertesse szándékait.

Lehet, hogy volt csapata máris több segítséget nyújtott neki, mint amire búcsúévében a Ferraritól számíthat…?